Ange ditt sökord

Annons:

Svåra hand eksem!

Hej.

Min flickvän lider av svåra eksem på händerna.
När hon var liten hade hon eksem över hela kroppen, vilket har försvunnit mer eller mindre. Hon lider dock fortfarande av sina svåra hand eksem.

Hon har uppsökt läkare efter läkare, men handeksemen blir aldrig bättre.
Hon har använt alla möjliga kortison och mjukgörande salvor utan bra resultat.
De starkaste salvorna hjälper mest för stunden mot klåda och eksemen blir bättre. Men i längden så förstör salvorna mer än de hjälper.

Vi har även försökt med 3% väteperoxid lösning för att se om de blir bättre, men ingen direkt förbättring där heller. Kan UVB behandling vara aktuellt?
Hon kommer nu börja ändra på sina kostvanor, för att se ifall eksemen kan ha något samband med kosten.

Tack för att ni tar er tid!

Din flickvän har ett kvarstående eksem på händerna som del i ett atopiskt eksem sedan barndomen. Detta är den allra vanligaste typen av handeksem hos unga vuxna!! Som barn har man ofta eksem på kroppen, kanske i böjvecken som försvinner i skolåldern.

Därefter återkommer ofta det atopiska eksemet i tonåren och då som ett handeksem.
Ofta kan ingen speciell allergi mot något ämne påvisas utan huden är torr och eksembenägen och eksemet förvärras vid kontakt med vatten, kemikalier, kyla, stress, infektioner. Det är viktigt att undvika vatten och rengöringsmedel och därför hoppas jag att din flickvän har ett arbete där hon inte utsätter händerna för mycket våtkontakt.

Om man har atopiskt eksem som barn är risken stor att man får handeksem som ung vuxen och det finns därför en rad yrken som man bör undvika såsom kock, kallskänka, tandläkare, kirurg, bilmekaniker o.s.v.
Jag tror att din flickvän skulle bli bättre av ljusbehandling ex. kombination UVA+UVB. Man kunde kanske också pröva det nya lokalbehandlingsmedel som finns för atopiskt eksem.

Se bra artikel om atopiskt eksem på vår hemsida samt bra tips om behandling i vår eksemskola på hemsidan. Jag har också i många tidigare svar skrivit om olika behandlingar vid atopiskt eksem.

3% väteperoxid är direkt skadligt för eksemet, däremot är det ju viktigt att tillsammans med aktiv behandling också använda mjugörare.
Det finns i dag inget stöd ur medicinsk synpunkt för speciell typ av kost vid atopiskt eksem om man inte har en påvisad allergi mot till exemel ägg, fisk nötter eller annat.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 juli, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: