Ange ditt sökord

Annons:

Svåra eksem och datoranvändning

Hejsan, Jonas heter jag.
Det är så att jag har haft eksem hela livet, och nu har jag haft mycket svårt eksem. Det började för 2år sen, då jag fick mycket eksem runt halsen, på bröstet, benen och armarna. Jag åkte till hudläkaren och undrade hur jag skulle bli av med detta, då infromerades jag om att jag var riktigt nära att få blodförgifting eftersom jag hade gått med dessa sår under längre tid. Fick krämer, bada (i lila vatten) och äta penicillin (tror jag det var) och sedan försvann det ett tag sakta. Men för några månader har jag fått tillbaka det igen och gick återigen till hudläkaren som konstaterade det gammla vanliga att jag skulle få nya krämer och smörja in mig noggrannt och sedan några tabletter som ska minska klådan. Jag undrar varför jag får dessa eksem? Dom säger att det kan bero på värme och sånt, men jag börjar fundera om det är datorskärmarna som torkar ut min hud eftersom det började när jag gick på gymnasiet med inriktning IT där man arbetade med datorer på heltid och sedan på fritiden nästan 24/7.. Och jag känner att det börjar klia efter någon stund när jag har suttit mig framför datorn. Nu smörjer jag inte in mig längre alls för att det hjälper ändå inte, det ända som hjälper när jag smörjer in mig är armvecken och låren samt benen. Ansiktet och brösten och halsen lägger sig efter några dyng ibland några veckor, om jag inte sitter framför datorn. Så finns det nåt jag kan göra för att fortsätta att sitta framför datorn? Eller är det helt hopplöst?

Mvh Jonas

Hej!
Eftersom du beskriver att du haft eksem nästan hela livet, så är atopiskt eksem den mest troliga diagnosen. Bad, penicillin och krämer tar man till när det blivit tex infekterat och försämrat, som du beskriver att det hände.
Det finns idag inga data som talar för att själva bildskärmen i sig skulle kunna ge de problem i huden som du beskriver. Däremot beskriver du en tillvaro med extremt mycket datorarbete, och man kan tänka sig att det under dygnet blir mycket små tillfällen till rekreation, att få ultraviolett ljus på huden och att varva ned, samtliga faktorer som påverkar huden gynnsamt när man har atopiskt eksem i botten.
Det är viktigt för dig att ha en bra hudläkare att kontakta vid eventella försmringar. Har inte ljusbehandling diskuterats?
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: