Ange ditt sökord

Annons:

Svällt tomatrött eksem

Hej Ylva!
Jag har haft eksem till och från under hela min uppväxt. I början var det tillräckligt att smörja med lite salva när det var som värst, men med åren har det blivit mycket värre. Det sista halvåret har varit hemskt. Jag har, på baksidan av båda låren, fläckar på ca 12-15 cm i diameter där den tunna hud som finns kvar spricker hela tiden. Fläckarna ser nästan ut som “kratrar” och sväller dessutom ut från benet 0,5-1 cm. Dessa fläckar är numera tomatröda och jag är verkligen orolig. Dessa gör jätteont och jag vet inte vad jag ska göra. Jag har försökt bl.a. med kortison och mjukkrämer m.m. men ingenting hjälper! Jag måste komma i kontakt med en hudspecialist, kan du hjälpa mig? Vad ska jag göra?

Jättetacksam för snabbt svar!!

Svar till signaturen Maggie.
Du har ju atopiskt eksem och en inte helt ovanlig men besvärlig variant är det så kallade toalettstolseksemet, som sitter just på baksidan av låren. Denna variant av atopiskt eksem är ofta ilsket med kraftig fjällning,rodnad och vätskning och ofta sekundärinfekterat. Behandlingen är stark kortisonsalva,kalibad, eventuellt antibiotika i tablettform, senare UV-behandling för att bygga upp huden.
Jag får ofta frågan här i min spalt om jag kan rekommendera någon hudspecialist, och det kan jag ju inte som du säkert förstår.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 25 oktober, 2001 Publicerad: 25 oktober, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: