Ange ditt sökord

Annons:

Strophulus?

Vår son, 1½ år har fått skumma prickar… Han har haft dom ca 3 veckor. Närmare 4 veckor än 2. Igår var vi till läkare med dom, han kom inte fram till vad det var. Man tog ett halsprov och tittade efter streptokocker, men hittade inget. Först ville han skriva ut pencillin OM det var streptokocker i alla fall… men jag förstod inte riktigt varför, vi vill inte ge vår son pencillin i "onödan" jag vill ha svar på vad det är.
Då tyckte han att en barnläkare skulle titta på honom, så vi var tillbaka idag. Även han kliar sig i huvudet…

Nu är vi remitterade till hudkliniken på Danderyd. Enligt barnläkaren idag tror han det kan vara strophulus, han tittade i 4 olika böcker och kom fram till att det var närmast till hands och verkade stämma till ca 60%. Men det ska som jag förstod det vara en allergisk reaktion på insektsbett. Men det finns väl inte så mycket insekter nu i december…

Jag ska försöka förklara hur dom ser ut. Först blir det en liten prick, hudfärgad. Sen svullnar den, blir som ett myggbett och hård. Sen ser det ut att bli lite vätska i den, efter det är det som att huden blir så tunn att det börjar blöda, då blir det en skorpa. Det är rodnat runt "myggbettet" och även på en del när dom har fått blodig skorpa. Han kliar inte speciellt på dom, har han inga byxor kan han pilla lite, men river inte mycket.

Läkaren idag tror ändå att han har kliat sönder dom och visst kan han klia även om jag inte ser det, men inte kliar han mycket. Dom sitter på armar och ben, nån på fötterna och ett par i ansiktet men inga på rumpan eller snoppen (under blöja så att säga). Det är inte vattkoppor, det har han haft när han var 8 månader. Barnläkaren idag sa att det varken är molusker, svinkoppor, streptokocker eller stafylokocker. Jag stavar säkert fel, men jag hoppas du förstår ändå.

Om även du tror det är strophulus, kan du förklara lite närmare vad det är?
Hoppas du kan ge nåt svar…
Tack på förhand
Josephine

Svar till signaturen Josephine
Strophulus är ett gammalt uttryck för insektsbett och precis som du skriver en "överdriven/allergisk" reaktion på bett hos barn. Trots att vi nu är mitt i vintern så finns det kvalster från djur(hund,katt) fågelloppor, hundloppor och liknande som kan ge bett-reaktioner. Det typiska för bett är att utslagen sitter i grupper eller i en rad, börjar som en kliande knottra som sedan ökar i storlek i ofta ses en punkt i mitten som är själva stick-kanalen, ofta ses blåsbildning eller blödning. Om utslagen är alldeles jämt fördelade över armar/ben bål talar detta något emot bett, som just sitter i grupper. Det finns en rad så kallade differentialdiagnoser, d.v.s hudsjukdomar som liknar bett men ej är det. Ni kommer säkert att få hjälp av hudläkaren. Det låter kanske konstigt men ibland är det faktiskt så, speciellt vid hudutslag hos barn, att man kan säga vad det INTE är, men inte direkt vad det ÄR för diagnos, då får man följa förloppet så brukar det klarna.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 december, 2001 Publicerad: 12 december, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: