Ange ditt sökord

Annons:

Striae och torr hud?

Hej!

Redan när jag var 10-11 år började jag upptäcka hudbristningar på inre delen av mina lår. Under de senaste åren har även bristningar uppkommit på min rumpa, dessa skiljer sig dock i utseende från de på låren (är mindre i "djup", tjocklek och är ljusare till färgen samt får i vissa belysningar (stark ljus) rumpan att se "skrynklig" ut).
Jag är idag 20 år och har inte gått upp eller ner i vikt mer än +-1 kg under flera år. Jag väger 47 kg och är 165 cm lång. Undrar om båda dessa är "ungdoms-straie"? Den senaste månaden har jag även upptäckt att en ganska rund yta på rumpan (ca. 3 cm i diameter) känns lite torrare än huden runtomkring, och just den biten är lite inbuktad. Är det eksem? Eller celluliter? Eller någonting annat?
Har verkligen komplex för bristningarna på rumpan då dessa får rumpan att se lite ojämn ut, finns det något man kan göra för att förhindra att nya bristningar uppstår - kanske borde jag inte få fler eftersom jag börjar lämna puberteten bakom mig? En annan konstig upptäckt jag har gjort är att bristningarna på rumpan blir mindre synliga när jag drar ut (spänner ut) huden. Ska det vara så?

Sen har jag en fråga som inte direkt berör ämnet; vad kännetecknar apelsinhud? Om man använder krämer som motverkar apelsinhud, och själv inte har det, kan det då ha en negativ verkan - t.ex att man får apelsinhud när man slutar använda krämen?

Tack på förhand och God Jul!

De hudbristningar du beskriver är så kallade fysiologiska striae som kommer under puberteten. Det finns inget speciellt man kan göra för att förhindra bristningar, men det är inte troligt att du får fler nu, mer troligt att de du har minskar eller försvinner. I och med att huden är förtunnad över bristningarna så syns de mindre när man spänner huden, det är helt naturligt.
Jag tror att "apelsinhud" är ett annat ord för celluliter, vilket betyder att huden ser litet knottrig ut. Krämer har ingen effekt vid detta tillstånd och framkallar naturligtvis inte heller detta.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!