Ange ditt sökord

Annons:

Striae och torr hud?

Hej!

Redan när jag var 10-11 år började jag upptäcka hudbristningar på inre delen av mina lår. Under de senaste åren har även bristningar uppkommit på min rumpa, dessa skiljer sig dock i utseende från de på låren (är mindre i “djup”, tjocklek och är ljusare till färgen samt får i vissa belysningar (stark ljus) rumpan att se “skrynklig” ut).
Jag är idag 20 år och har inte gått upp eller ner i vikt mer än +-1 kg under flera år. Jag väger 47 kg och är 165 cm lång. Undrar om båda dessa är “ungdoms-straie”? Den senaste månaden har jag även upptäckt att en ganska rund yta på rumpan (ca. 3 cm i diameter) känns lite torrare än huden runtomkring, och just den biten är lite inbuktad. Är det eksem? Eller celluliter? Eller någonting annat?
Har verkligen komplex för bristningarna på rumpan då dessa får rumpan att se lite ojämn ut, finns det något man kan göra för att förhindra att nya bristningar uppstår – kanske borde jag inte få fler eftersom jag börjar lämna puberteten bakom mig? En annan konstig upptäckt jag har gjort är att bristningarna på rumpan blir mindre synliga när jag drar ut (spänner ut) huden. Ska det vara så?

Sen har jag en fråga som inte direkt berör ämnet; vad kännetecknar apelsinhud? Om man använder krämer som motverkar apelsinhud, och själv inte har det, kan det då ha en negativ verkan – t.ex att man får apelsinhud när man slutar använda krämen?

Tack på förhand och God Jul!

De hudbristningar du beskriver är så kallade fysiologiska striae som kommer under puberteten. Det finns inget speciellt man kan göra för att förhindra bristningar, men det är inte troligt att du får fler nu, mer troligt att de du har minskar eller försvinner. I och med att huden är förtunnad över bristningarna så syns de mindre när man spänner huden, det är helt naturligt.
Jag tror att "apelsinhud" är ett annat ord för celluliter, vilket betyder att huden ser litet knottrig ut. Krämer har ingen effekt vid detta tillstånd och framkallar naturligtvis inte heller detta.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 19 december, 2003 Publicerad: 19 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: