Ange ditt sökord

Annons:

Striae distensae (sv. Hudbristningar)

Jag känner att jag måste skriva till er, för att jag är upprörd av de svar ni ger till de som fått striae. Det finns visst metoder att behandla striae, både striae ruba och striae alba men tydligen inte i Sverige. Men däremot i USA, vilket de har praktiserat i flera år tillbaka. Det finns två lasermetoder: N-Litelaser och 585-nm Pulsed Dye laser som gett goda resultat samt att det finns en rad krämer som påverkar att huden förtjockas och får tillbaka sin elasticitet. Strimmorna blir mer och mer osynliga efter en tids behandling.
Tror ni inte mig så gå in på hemsidorna
www.aaaskindoctor.com/newstretmar.html
www.emedicine.com/derm/topic406.htm
www.topdocs.com/scarsstretchmarkremoval.htm
Den enda behandling jag känner till som finns i Sverige mot striae är på Kosmetisk kirurgi AB som heter stretch peel. Men jag vet inte om den fungerar. Jag hoppas att ni får ut mycket av denna information. För det verkar som många läkare i Sverige inte har uppdaterat sig om åkomman striae distensae.
Vänliga Hälsningar
Linda Svensson

Tack Linda för dina synpunkter om behandling av striae. Jag har tidigare skrivit att behandling med pulsad färglaser möjligen kan hjälpa mot striae. De laser-apparater som finns inom den offentliga sjukvården i Sverige används främst till behandling av utbredda kärlmissbildningar i ansiktet. Inom privatvården kan man få denna behandling. Någon kräm som förtjockar huden känner jag ej till. Man måste ha i minnet när man går in på dessa hemsidor att de är kommersiella. De personer som beskriver behandlingen tjänar pengar på denna.
Så kallade fysiologiska striae som unga får i samband med puberteten går ofta bort av sig själva.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 mars, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: