Ange ditt sökord

Annons:

Striae distaense

Jag har en 17-årig son som har striae distaense på baksidan och insidan av låren. Han har under senare år gått upp kraftigt i vikt men också använt Elocon stark kortison mot eksem på baksidan av låren men inte på insidan. Han använder dessutom dagligen Flutide diskus 100 mg morgon och kväll mot sin astma (inhalationspulver, kortison).
Nu undrar jag: vilken är den troligast orsaken till striaen? Bör han söka läkare för att få det fastställt? Såg någonstans bland era svar att sk systemisk kortisonbehandling ibland kan vara orsaken till striae – vad är det? Salva eller astmabehandling?
Finns det nåt skäl till att han inte bör pröva något av följande hälsokostpreparat var för sig eller i kombination: C-vitamin (av märket Great Earth, 1 gram per dygn, zink, aloe vera juice att strykas på hudbristningarna)?

Av din beskrivning gör jag den bedömningen att det framförallt är viktökningen som gett din som striae.
Elocon kan ge hudförtunning om den används under mycket lång tid varje dag. Elocon ordineras dock aldrig till insidan av ljumskar.
Med systemisk kortisonbehandling menas tablettbehandling med exempelvis Prednisolon. Inhalationsbehandling med kortison mot astma anses inte kunna ge striae. Ett skäl att icke använda de preparat du nämner mot striae är att de saknar dokumenterad effekt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 juni, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: