Ange ditt sökord

Annons:

Streptokocker som kommer igen

Jag undrar lite över streptokocker som inte vill “ge sig”. Har under min tidiga ungdom haft massor av halsflusser med streptokocker. Läkarna sa alltid att det “går över”. När jag var ca 17 fick jag körtelfeber och sedan var halsflusserna inte lika många. Däremot fick jag en annan obehaglig sjukdom som de kallade knölros, som tydligen var en följdsjukdom av icke behandlade streptokocker. Efter det kan jag inte minnas att jag haft många halsflusser. När jag sen väntade min minsta dotter fick jag knölros IGEN, och enligt läkarna ska detta vara så ovanligt att man knappt kan ha det, och nu har jag haft det TVÅ gånger, sist fick jag knölar BÅDE på benen OCH armarna. Har så ÅTERIGEN fått ny halsfluss med streptokocker och börjar känna värk i lederna igen, oroar mig för att det ska bli knölros IGEN (!). Vad ska man göra? Finns det inget att göra?! När jag var liten talade man om att ta bort mandlarna men de var väldigt ovilliga. Har du ngt råd att ge? Det börjar bli FÖR mycket.

Knölros är ett reaktionssätt i huden på många olika saker som till exempel streptokocker i halsen, tarminfektioner eller läkemedel. Man kan också få knölros vid graviditet och det är faktiskt inte så helt ovanligt. Du har tydligen benägenhet att få knölros av flera olika orsaker. Om man har kraftigt förstorade halsmandlar med återkommande inektioner så kan man få dem borttagna av öronläkare. Om man har återkommande halsinfektioner med streptokocker kan det vara klokt att ha penicillin hemma och snabbt påbörja behandling vid första symtom, så kan man kanske undvika att få knölros.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: