Ange ditt sökord

Annons:

Stora problem med mina eksem?!

Har under en längre period haft stora problem med kliande eksem. Det förvärras periodvis, hinner aldrig bli riktikt bra innan det kommer igen. Har atopiskt eksem i botten, men anar också ev. någon typ av svampinfektion.
Mina symtom f.n. är röd sprickig hud i ansiktet som flagar och vätskar kraftigt likaså bröst och rygg pereiodvis. Det finns alltid någonstans på dessa partier.
Just nu har jag varit väldigt illa däran i ansiktet under en treveckors-period.
Jag får raka bort mitt hår för att det kliar när det blir varmt. Det blir röda fjällande, vätskande sår som varierar från ca. en 50-öring till en 5 krona.
För närvarande går jag hos min tredje homeopat som ger mig nya förhoppningar. Detta p.g.a att mitt lokala sjukhus ej hittat någon lösning på mitt problem. De skyller på mitt atopiska eksem och har därefter blivit avskriven efter ca,. 2 års behandling som ej givigt något resultat, snarare förvärrats.
Jag vet att på hudkliniken på karolinska inst. är specialister och ska försöka att ta kontakt med dem, men jag vet att det är lång väntan. Därför tar jag kontakt med Er.
Jag läste inne på eran sida om Pityriasis versicolor och Dyshiadrotiskt eksem. Dessa två tycker jag stämmer in på mig och mig vetligt har jag ej blivit behandlad mot det heller.
Hur ska jag gå vidare med detta problem?
Jag vägrar att leva som jag gör idag.
Hur kan jag bli remitterad till ett annat sjukhus när mitt lokala sjukhus ej lyssnar på mina problem utan hela tiden skyller på mitt atopiska eksem fast de långtida behandlingarna ej hjälper mig? ( Vårdcentralen säger sig inte ha befogenhet att göra det.)

Atopiskt eksem är vanligt, men det brukar lindras hos de flesta när man "blir äldre", men 10-15% har kvar sitt eksem som vuxen. Tyvärr har man en bakomliggande rubbning i huden som gör att huden är torrare än normalt och kan inte på ett normalt sätt behålla sin fuktighet. Däremot brukar vi inte leta efter bakomliggande allergier, rubbningar i mineraler mm, då dessa i nästan alla fall är normala. Det finns däremot försämrande faktorer som t.ex stress, bakterier, ev kvalster mm.
Behandlingen är ofta enligt en "trappmodell", där man börjar med det "enklaste". Grundbehandlingen är mjukgörande krämer. Skulle detta inte fungera lägger man till nån kortisonkräm som Uniderm eller Elocon. Skulle inte detta heller vara tillräckligt brukar man pröva ljusbehandling, vanligen UVA+UVB-ljus (ultraviolett ljus A+B). Är inte detta tillräckligt, som det verkar vara hos Dig, kommer man in på sk systembehandling, dvs tabletter som lugnar ner och bromsar immunsystemet, som nu verkar vara "uppstressat".
Homeopatdoktorer i all ära, men man ska vara medveten om att det finns en stor risk att utveckla eksem och kontaktallergier mot krämer/salvor som Du säkert blir erbjuden, som kanske innehåller Ringblomma, Tee-Trea oil, bigift mm. Jag rekommenderar Dig starkt att söka hjälp hos en hudläkare, men nu sen 1 maj krävs det remiss från hus/distriktsläkaren i Stockholm. /Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: