Ange ditt sökord

Annons:

Stora problem med huden

Hej!
Jag har stora problem med min hud. Det har jag vetat länge. Den blir väldigt lätt irriterad, narig, röd och svidig. Jag har provat en uppsjö av krämer, salvor, kortison och dylikt. (Har även varit på hudkliniker.) Men inte mycket lindrar. Jag har dock upptäckt att en salva vid namn Repair, som är extremt fet, lindrar, samt även solstift. (Ja tro det eller ej.) Jag bor nu i Spanien, klimatet här nere lindrar också så nu har jag inte mycket problem. Men, nu ska jag återvända till Sverige. Och våndas oerhört över att behöva använda Repair igen, eftersom jag vill att huden ska producera sitt eget fett. Jag har också hört att det inte är bra att använda solstift när det inte är soligt. Kan ni komma med förslag om någon salva som inte innehåller så mycket fett som Repair men som funkar bra på hudar som min. Eller bör jag forsätta använda solstift som här i Spanien?

Mvh
Harald

Solstift som sådant är inget farligt att använda. Kan tänka mig att den Du frågat och som tycker det är olämpligt, kanske tänker på risken att använda mycket solskyddsmedel att man teoretiskt kan bli allergisk mot själva solsyddsmedlet i solstiftet?
Dina hudbesvär i övrigt låter som att Du är en "atopiker", dvs en person som har/har haft böjveckseksem. Dessa personer har en torrare hud än normalt och hudens fettinnehåll är bara ca 50% mot det normala. Grundbehandling är feta krämer och för besvärligare fall tillägg med ljusbehandling (eller att bo söderut). Repair innehåller ca 70% fett och enligt tillverkaren just sådana fetter huden saknar (sk ceramider). Den kan köpas på Apoteket, men man kan inte få den på recept. Det finns många olika mjukgörare, och det bästa är att man provar sig fram till en man trivs med. Ofta dagtid vill man kanske ha en mindre fet kräm (t.ex Miniderm, Canoderm, Propyderm eller Essexkräm) och en fetare kräm till kvällen som Repair eller Locobase. Är huden kliig och Du har lätt att få infektioner i huden är en kräm med prpylenglykol bra, t.ex Propyless eller Propyderm.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: