Ange ditt sökord

Annons:

Stora problem med huden

Hej!
Jag har stora problem med min hud. Det har jag vetat länge. Den blir väldigt lätt irriterad, narig, röd och svidig. Jag har provat en uppsjö av krämer, salvor, kortison och dylikt. (Har även varit på hudkliniker.) Men inte mycket lindrar. Jag har dock upptäckt att en salva vid namn Repair, som är extremt fet, lindrar, samt även solstift. (Ja tro det eller ej.) Jag bor nu i Spanien, klimatet här nere lindrar också så nu har jag inte mycket problem. Men, nu ska jag återvända till Sverige. Och våndas oerhört över att behöva använda Repair igen, eftersom jag vill att huden ska producera sitt eget fett. Jag har också hört att det inte är bra att använda solstift när det inte är soligt. Kan ni komma med förslag om någon salva som inte innehåller så mycket fett som Repair men som funkar bra på hudar som min. Eller bör jag forsätta använda solstift som här i Spanien?

Mvh
Harald

Solstift som sådant är inget farligt att använda. Kan tänka mig att den Du frågat och som tycker det är olämpligt, kanske tänker på risken att använda mycket solskyddsmedel att man teoretiskt kan bli allergisk mot själva solsyddsmedlet i solstiftet?
Dina hudbesvär i övrigt låter som att Du är en "atopiker", dvs en person som har/har haft böjveckseksem. Dessa personer har en torrare hud än normalt och hudens fettinnehåll är bara ca 50% mot det normala. Grundbehandling är feta krämer och för besvärligare fall tillägg med ljusbehandling (eller att bo söderut). Repair innehåller ca 70% fett och enligt tillverkaren just sådana fetter huden saknar (sk ceramider). Den kan köpas på Apoteket, men man kan inte få den på recept. Det finns många olika mjukgörare, och det bästa är att man provar sig fram till en man trivs med. Ofta dagtid vill man kanske ha en mindre fet kräm (t.ex Miniderm, Canoderm, Propyderm eller Essexkräm) och en fetare kräm till kvällen som Repair eller Locobase. Är huden kliig och Du har lätt att få infektioner i huden är en kräm med prpylenglykol bra, t.ex Propyless eller Propyderm.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!