Ange ditt sökord

Annons:

Stora porer och abnorm talgproduktion

Hej!

Jag är en 28 årig man. I tonåren hade jag problem med finnar på ansiktet och besökte då flera så kallade hudspecialister. Av okunnighet lät jag dem göra vad de trodde var bäst. Bland annat klämde de mycket på min näsa för att få bort pormaskar. Huden blev inte bättre av alla behandlingar. Den blev sämre. Speciellt huden på näsan som hade varit normal innan. Porerna blev större och utsöndrade mer och mer talg. Jag slutade med behandlingarna. Jag lät huden vara i fred. Så småningom blev huden på ansiktet normal utom på näsan och närmast till höger och vänster om näsan. Porerna där utsöndrade talg som jag i stort sett varje dag var tvungen att varsamt torka bort med frottéhanduk fuktad med varmt vatten. Jag provade en gång att låta bli att rengöra näsan. Efter en vecka såg jag talgsträngar sticka upp ur porerna. Efter en månad var näsan täckt av ett tjockt lager talg. Jag gjorde försöket under ett sommarlov när jag bodde ensam. Under försöket undvek jag förstås mina vänner och andra för att inte göra dem illamående. Slutligen torkade jag bort alltsammans. Det var sju år sedan. Jag har fortfarande samma problem med huden på näsan. Produktionen är inte lika intensiv som då men jag är ändå tvungen att rengöra näsan minst två gånger i veckan. Ibland går det bra. Ibland inte. Då blir huden öm och röd. På grund av talgen som hela tiden väller ut kan huden aldrig laga sig ordentligt. Jag vet aldrig när jag är representabel eller inte. Jag glömmer aldrig mitt paraply. Efter en stund i regnet är näsan vit av den döda huden och talgen. Jag har varit med om det några gånger tyvärr. Jag har besökt några hudläkare och en plastikkirurg. Hudläkarna ordinerade preparat som jag provade och som inte hjälpte. Jag minns inte vad preparaten hette. Plastikkirurgen talade om hyvling. Jag frågade aldrig vad det kostade. Jag kände mig osäker och trodde inte jag hade råd. Det var tre eller fyra år sedan. Jag har ett utseende jag är nöjd med men näsan förstör allt. Jag har haft två flickvänner som jag gjort slut med på grund av det här problemet. Nu vågar jag inte ta kontakt längre. Jag förstår inte hur jag har kunnat stå ut. Vad ska jag göra? Hjälp!

(Om ni publicerar min fråga så var vänlig och publicera inte mitt namn utan bara signatur men jag antar att det är så ni brukar göra.)

Svar till signaturen Fred
Jag tycker du skall ta kontakt med en plastikkirurg som kan göra en slipning av talgkörtlarna på näsan. Det blir ofta mycket snyggt resultat kosmetiskt, och jag tror att du kan få detta gjort till en rimlig kostnad då du ju har mycket problem med detta.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 8 december, 2001 Publicerad: 8 december, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: