Ange ditt sökord

Annons:

Stor por

Jag har fått en stor por på näsan efter acne. Ni har skrivit att Aberela kan användas för att minska porernas storlek. Hur fungerar det, drar poren ihop sig eller läker/växer den ihop? Om den drar ihop sig, är det inte risk att den blir stor igen då?

Hur ”effektivt” är Aberela? Kan man räkna med att poren blir normalstor/(liten) igen, eller är det bara ”kanske”?

Min por ”drog ihop” sig och var mycket mindre ett tag, men nu är den stor igen. Jag har inte haft denna stora por så länge, kan den växa ihop av sig själv (jag är 25 år)?

Om man ska kontakta en hudläkare, beställer man tid direkt hos sjukhuset då, eller måste man gå via husläkaren på hälsocentralen?

Poren är ju talgkörtelns utförsgång så helt försvinner den inte men den drar ihop sig med behandling. När aknen har lugnat sig vilket den ofta gör i din ålder minskar ju storleken på pormaskarna spontant. De flesta hudkliniker kräver remiss. Man kan också vända sig till en privatpraktiserande hudläkare, där är det litet olika om remiss krävs eller inte. Du kan säkert få hjälp av din husläkare med detta problem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: