Ange ditt sökord

Annons:

Staphylococcus Aureus i eksemet

Hej! Jag lider av atopiska eksem, men för en dryg månad sedan fick jag penicillin som hjälpte så som jag förstod det var s. aureus som ställde till det mycket i mina eksem, och dessa försvann när jag åt heracillin.
Jag har hört att lysostaphin dödar s. aureus inom minuter, skulle detta på något sätt kunna användas kliniskt? Jag undrar även om det är så att s. aureus kan åtekomma på grund av att några bakterier har internaliserats i epitelceller och där kan ligga latent ett tag? Om så är fallet, är heracillin ett antibiotika som kan ta död på bakterier som internaliserats?
Tacksam för svar!

Stafylokocker (S.aureus) är en bakterie som tillhör den normala hudfloran och kan framodlas hos nog alla. Hos personer som har atopiskt eksem där huden är lite eksemig och trasig, är det ofta en överväxt av bakterierna. Detta kan vara en försämrande faktor för eksemet. Är bakteriebördan för stor, kan den reduceras med antibiotika (t.ex Heracilin) och man har även sett att användandet av en stark kortisonkräm har denna effekt. Även mjukgörande krämer med tillsats av propylenglycol (som Propyless och Propyderm) har en bakteriehämmande effekt.
Stafylokocker finns i huden normalt, och försöker man intensivt bli av med dem med Heracillin under lång tid, finns bara risk att de blir motståndskraftiga mot Heracillinet och/eller att man får in ännu ilsknare bakteriestammar. Detta ska man undvika.
Kroppen har sen ett eget bakteriedödande skydd, och vi producerar bakteriedödande äggviteämnen som t.ex hCAP 18. Detta är långa proteiner som kroppen lokalt kan producera. Att ge dessa systemiskt är svårt, då de bryts ner i magsäcken (på samma sätt som skulle hända med insulin). Detta innebär att molekylerna måste ges som injektioner, vilket påtagligt försvårar och fördyrar behandlingen.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: