Ange ditt sökord

Annons:

Staphylococcus Aureus i eksemet

Hej! Jag lider av atopiska eksem, men för en dryg månad sedan fick jag penicillin som hjälpte så som jag förstod det var s. aureus som ställde till det mycket i mina eksem, och dessa försvann när jag åt heracillin.
Jag har hört att lysostaphin dödar s. aureus inom minuter, skulle detta på något sätt kunna användas kliniskt? Jag undrar även om det är så att s. aureus kan åtekomma på grund av att några bakterier har internaliserats i epitelceller och där kan ligga latent ett tag? Om så är fallet, är heracillin ett antibiotika som kan ta död på bakterier som internaliserats?
Tacksam för svar!

Stafylokocker (S.aureus) är en bakterie som tillhör den normala hudfloran och kan framodlas hos nog alla. Hos personer som har atopiskt eksem där huden är lite eksemig och trasig, är det ofta en överväxt av bakterierna. Detta kan vara en försämrande faktor för eksemet. Är bakteriebördan för stor, kan den reduceras med antibiotika (t.ex Heracilin) och man har även sett att användandet av en stark kortisonkräm har denna effekt. Även mjukgörande krämer med tillsats av propylenglycol (som Propyless och Propyderm) har en bakteriehämmande effekt.
Stafylokocker finns i huden normalt, och försöker man intensivt bli av med dem med Heracillin under lång tid, finns bara risk att de blir motståndskraftiga mot Heracillinet och/eller att man får in ännu ilsknare bakteriestammar. Detta ska man undvika.
Kroppen har sen ett eget bakteriedödande skydd, och vi producerar bakteriedödande äggviteämnen som t.ex hCAP 18. Detta är långa proteiner som kroppen lokalt kan producera. Att ge dessa systemiskt är svårt, då de bryts ner i magsäcken (på samma sätt som skulle hända med insulin). Detta innebär att molekylerna måste ges som injektioner, vilket påtagligt försvårar och fördyrar behandlingen.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Hud & Hår

Produkter för torr hårbotten

Nu börjar kylan närma sig vilket för mig innebär torr hårbotten. I och med att jag tidigare haft komplikationer med hyn så är jag varsam med att använda mig utav allergivänliga hårprodukter. Produkterna har funkat bra, men jag behöver tips på återfuktande produkter för hårvård som specifikt lindrar detta besvär.

Hud & Hår

Varfyllt sår

Hej, Jag har ett litet sår (ca 3-4 mm diameter) som sitter långt bak i ljumsken (i princip utanför yttre blygdläppen, men fortfarande i ljumsken) som inte vill läka. Jag har haft det i cirka 6 månader. Av och till läker det ihop, men sedan så blir det en liten varfyllnad och den spricker och så börjar det om igen. Runtomkring sårhålan är det ganska förhårdnat under huden. Jag är säker på att det inte är någon sexuellt överförbar sjukdom! Några tips? Ska jag söka vård, antibiotika?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: