Ange ditt sökord

Annons:

Staphylococcus Aureus i eksemet

Hej! Jag lider av atopiska eksem, men för en dryg månad sedan fick jag penicillin som hjälpte så som jag förstod det var s. aureus som ställde till det mycket i mina eksem, och dessa försvann när jag åt heracillin.
Jag har hört att lysostaphin dödar s. aureus inom minuter, skulle detta på något sätt kunna användas kliniskt? Jag undrar även om det är så att s. aureus kan åtekomma på grund av att några bakterier har internaliserats i epitelceller och där kan ligga latent ett tag? Om så är fallet, är heracillin ett antibiotika som kan ta död på bakterier som internaliserats?
Tacksam för svar!

Stafylokocker (S.aureus) är en bakterie som tillhör den normala hudfloran och kan framodlas hos nog alla. Hos personer som har atopiskt eksem där huden är lite eksemig och trasig, är det ofta en överväxt av bakterierna. Detta kan vara en försämrande faktor för eksemet. Är bakteriebördan för stor, kan den reduceras med antibiotika (t.ex Heracilin) och man har även sett att användandet av en stark kortisonkräm har denna effekt. Även mjukgörande krämer med tillsats av propylenglycol (som Propyless och Propyderm) har en bakteriehämmande effekt.
Stafylokocker finns i huden normalt, och försöker man intensivt bli av med dem med Heracillin under lång tid, finns bara risk att de blir motståndskraftiga mot Heracillinet och/eller att man får in ännu ilsknare bakteriestammar. Detta ska man undvika.
Kroppen har sen ett eget bakteriedödande skydd, och vi producerar bakteriedödande äggviteämnen som t.ex hCAP 18. Detta är långa proteiner som kroppen lokalt kan producera. Att ge dessa systemiskt är svårt, då de bryts ner i magsäcken (på samma sätt som skulle hända med insulin). Detta innebär att molekylerna måste ges som injektioner, vilket påtagligt försvårar och fördyrar behandlingen.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!