Ange ditt sökord

Annons:

Stafylococcer?

Om sår uppkommer oberoende av varandra på olika ställen på kroppen (på fingrarna, i örat, i näsan, på skinkan, på arm och fot) vad kan då detta vara och vad ska vi göra. Såren börjar med klåda och smärta. De blir sedan större och större med genomskinlig vätska. Vi har varit hos läkare den ena sa att det var bakterier den andra att det var virus. Börjar bli desperata och är rädda att det ska sprida sig till ansiktet också. Hon har fått fusidinsalva, vad hjälper den mot?

Svar till signturen Isabell.
Det Du beskriver låter som så kallad pyodermi eller bullös impetigo som orsakas av stafylococcer. Ibland finns också streptococcer med i bilden. Behandling är antibiotika lokalt såsom Fucidin kräm som innehåller fucidinsyra som är bakterierdödande. Vid utredda förändringar som Du verkar ha bör man nog behandla med antibiotika i tablettform riktat mot dessa bakterier. Det är mycket viktigt att samtidigt noggrant blöta upp och peta bort eventuella sårskorpor och blåsrester med varmt vatten eventuellt blandat med litet sårsprit, gärna flera gånger dagligen under 3-4 dagar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 22 mars, 2001 Publicerad: 22 mars, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: