Ange ditt sökord

Annons:

Stämning?

Ser alltmer frågor på din/er sida angående leverfläckar. Jag tog också bort leverfläckar för ca 3-5år sedan. Dessvärre är jag inte alls nöjd. Jag gick till det lokala sjukhuset och fick efter ca 6månaders väntetid gå på “behandling” denna behandlingen påstods utföras av en specialist. Då är det bara några oklarheter jag måste få fråga om. Om en specialist väljer att skära bort födelsemärken, mitt under högsommar och därefter syr ihop såren väldigt slarvigt då kan man väl ändå inte kalla sig specialist? Ingreppen som denna sk specialisten gjorde på mig har orsakat riktigt fula ärr som jag lider svårt av varje dag. Min far som är 60 år gammal gick också och tog bort födelsemärken på samma sjukhus. I hans fall valde man en annan metod som inte orsakade några som helst ärr, då kan man fråga sig om dom inte agerat väldigt klumpigt? Jag vet inte vad du anser om deras handlingar, men om jag fick en synpunkt skulle jag bli glad. Jag var nämligen hos en annan privat läkare och tog bort leverfläckar och hon sa pådirekten att leverfläckar tar man absolut inte bort under sommaren eftersom solen kan orsaka fläckar där såren läker.

Svar till signaturen "Funderar på stämning"
Huvudprincipen vid bedömning/behandling av naevocellulära naevi( s.k.leverfläckar) är att man skall endast ta bort ett sådant om misstanke finns på cellförändringar. Då bör man ta bort det snarast. Om leverfläcken bedöms som helt godartad bör den ej tas bort över huvud taget.
Vidare är det så att om någon hudförändring tas bort som sitter på bröst, övre del av rygg eller axlar hos unga ger detta ofta upphov till fula ärr så kallade keloider, hur skicklig specialist man än är. Detta reaktionssätt i huden minskar vid högre ålder.
Ärr efter operation saknar ju både pigment och hållfastighet och blir därför lätt irriterade i solen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 2 maj, 2002 Publicerad: 2 maj, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: