Ange ditt sökord

Annons:

Sprickor som blöder på knogarna

Jobbar inom vården och tvättar händerna 20-30 ggr om dagen. Får hudrodnad som spricker och blöder. Smörjer händerna efter jobbet men det har ingen bra verkan. Efter längre ledighet är händerna bättre. Så vad bör jag göra för att bli av med dessa blödande sprickor?

Det du beskriver är ett icke allergiskt så kallat irritativt handeksem. Detta eksem är mycket vanligt i yrken med mycket våtkontakt, såsom i vården. Det viktigaste du måste göra är att undvika all våtkontakt i ditt arbete. Du måste alltså ha handskar på dig så fort du kommer i kontakt med vatten. Under handsken är det bra att ha en bomullsvante för att det inte ska bli förr tätt. Handskarna kan du bara ha på dig 15-20 minuter åt gången, dessemellan måste händerna lufta. Det är viktigt att du smörjer in huden med mjukgörande flera gånger under dagen och inte bara när du kommit hem efter arbetets slut. Du kan alltså inte fortsätta att tvätta händerna så ofta som du gör. Använd när du måste tvätta dig hellre glycerolhaltig spritning och ej tvål och vatten. Sprit-tvättning är bättre återfettande än tvål och vatten och dessutom mycket mer effektiv ur hygiensynpunkt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 februari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!