Ange ditt sökord

Annons:

Sprickor som blöder på knogarna

Jobbar inom vården och tvättar händerna 20-30 ggr om dagen. Får hudrodnad som spricker och blöder. Smörjer händerna efter jobbet men det har ingen bra verkan. Efter längre ledighet är händerna bättre. Så vad bör jag göra för att bli av med dessa blödande sprickor?

Det du beskriver är ett icke allergiskt så kallat irritativt handeksem. Detta eksem är mycket vanligt i yrken med mycket våtkontakt, såsom i vården. Det viktigaste du måste göra är att undvika all våtkontakt i ditt arbete. Du måste alltså ha handskar på dig så fort du kommer i kontakt med vatten. Under handsken är det bra att ha en bomullsvante för att det inte ska bli förr tätt. Handskarna kan du bara ha på dig 15-20 minuter åt gången, dessemellan måste händerna lufta. Det är viktigt att du smörjer in huden med mjukgörande flera gånger under dagen och inte bara när du kommit hem efter arbetets slut. Du kan alltså inte fortsätta att tvätta händerna så ofta som du gör. Använd när du måste tvätta dig hellre glycerolhaltig spritning och ej tvål och vatten. Sprit-tvättning är bättre återfettande än tvål och vatten och dessutom mycket mer effektiv ur hygiensynpunkt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 februari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: