Ange ditt sökord

Annons:

Spädbarn och kortison

Jag har en dotter på 10 månader som haft eksem sedan hon var en månad. Eksemet visade sig på hela kroppen, även i ansiktet. När eksemet kom blev jag ordinerad att smörja med krämen Mildison 1% och Locobase. Jag kunde hålla tillbaka eksemen med dessa krämerna och i våras var min dotter mjuk och fin i huden, så när värmen kom kunde jag sluta att smörja henne. Nu, för en vecka sedan, har eksemet blossat upp igen. Främst på benen och på magen. Jag var på BVC idag och blev ombedd att fortsätta att smörja med Mildison och sedan fick jag även utskrivet krämen Propyless. Min fråga nu är: Är det inte farligt att använda kortisonkräm som Mildison till spädbarn? (I min dotters fall har jag även använt den i ansiktet, dock inte nära ögonen.)
Finns det några andra sätt än kortison att hålla eksem borta från spädbarn?

Svar till Orolig för kortison
Denna oro att behandla sitt lilla barn som har atopiskt eksem med kortisonkräm möter jag ofta hos föräldrar. Det är så att följer man ordinationen och behandlar med hydrokortisonkräm eller ibland starkare så länge som eksemet är ilsket, vilket brukar vara 1-2 veckor och sedan glesar ut kortison-behandlingen och växlar med mjukgörande, så är det INTE farligt utan tvärtom viktigt att behandla. Vi ser i princip aldrig något barn som fått för mycket kortisonbehandling men ofta barn som är "underbehandlade" på grund av rädsla för kortison. Hydrokortison är så pass svagt att man inte ser några biverkningar. Vid eksem finns för närvarande inget bra alternativ till kortison men det är på väg ny effektiv lokalbehandling även för barn under 2 år. Sammanfattning alltså att det inte är farligt utan viktigt att behandla ditt barn med Mildisone och Propyless enligt ordination. Det är vanligt att det atopiska eksemet dyker upp igen framåt hösten. De allra flesta barn blir bättre under sommaren med sol och bad.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 september, 2002 Publicerad: 12 september, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: