Ange ditt sökord

Annons:

“Sommarutslag” = psoriasis?

Hej! Jag undrar om du kan hjälpa mig: har sedan tre år tillbaka haft problem med hudutslag, speciellt på sommaren. På sommaren får jag vita runda fjällande utslag som är upphöjda. Dom kliar inte och är ganska stora. Ändrar utseende. En gång så ramlade ett plötsligt bort så jag fick en grop i huden. Får även röda hudutslag som efter ett tag torkar in i huden, blir lila, och sen blir det vitt där det har suttit. Detta har jag ofta men det är också mest på sommaren. Sen så har jag ett kosmetiskt problem; jag har en stor lite upphöjd rodnad i ansiktet som inte går bort. Den sitter över näsan & ut mot kinderna. Detta är väldigt besvärande. Vad kan det vara? Har även haft problem med lederna, men kan det vara psoriasis? Jag har alltid hört att det är värst på vintern. (Min morfar har psoriasis. Hoppas att jag kan få ett svar. Tack på förhand!

De symtom du beskriver med utslag på sommaren av solen, en "fjärilsformad" rodnad över näsa och kinder samt värk i lederna, gör att jag funderar på om du kan ha någon form av så kallad kollagenos. Kollagenoser är en grupp av autoimmuna bindvävssjukdomar som just ger utslag i huden på sommaren vid sol samt ledbesvär. Jag tycker att du omgående skall ta kontakt med din vårdcentral och beskriva de symtom du här har skrivit om för att få en utredning och diagnos.
Psoriasis kan ge utslag och ledbesvär men de framkallas inte av solen utan blir tvärtom ofta bättre i sol.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 februari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!