Ange ditt sökord

Annons:

“Sommarutslag” = psoriasis?

Hej! Jag undrar om du kan hjälpa mig: har sedan tre år tillbaka haft problem med hudutslag, speciellt på sommaren. På sommaren får jag vita runda fjällande utslag som är upphöjda. Dom kliar inte och är ganska stora. Ändrar utseende. En gång så ramlade ett plötsligt bort så jag fick en grop i huden. Får även röda hudutslag som efter ett tag torkar in i huden, blir lila, och sen blir det vitt där det har suttit. Detta har jag ofta men det är också mest på sommaren. Sen så har jag ett kosmetiskt problem; jag har en stor lite upphöjd rodnad i ansiktet som inte går bort. Den sitter över näsan & ut mot kinderna. Detta är väldigt besvärande. Vad kan det vara? Har även haft problem med lederna, men kan det vara psoriasis? Jag har alltid hört att det är värst på vintern. (Min morfar har psoriasis. Hoppas att jag kan få ett svar. Tack på förhand!

De symtom du beskriver med utslag på sommaren av solen, en "fjärilsformad" rodnad över näsa och kinder samt värk i lederna, gör att jag funderar på om du kan ha någon form av så kallad kollagenos. Kollagenoser är en grupp av autoimmuna bindvävssjukdomar som just ger utslag i huden på sommaren vid sol samt ledbesvär. Jag tycker att du omgående skall ta kontakt med din vårdcentral och beskriva de symtom du här har skrivit om för att få en utredning och diagnos.
Psoriasis kan ge utslag och ledbesvär men de framkallas inte av solen utan blir tvärtom ofta bättre i sol.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 februari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: