Ange ditt sökord

Annons:

Solutslag, soleksem??

Hej! Jag har fått väldigt jobbiga problem med soleksem! Fick första tecknet på soleksem (framförallt på benen och bröstet)när jag var 13-14 år. Nu är jag 20 och kan inte sola utan att få utslag över HELA kroppen!! Dom är röda, svider och kliar. Dom går oftast bort dagen efter. Jag tror att jag förvärrade mina solutslag när jag var på Kreta förra året, då solade jag med 8:an andra dagen!! Då blev verkligen hela kroppen knallröd efter 5 minuter! Jag vet att det var jättedumt och jag ångrar det verkligen. Nu när jag ligger med solskydd 30 utomlands får jag utslag iallafall!! Innan jag åkte till Kreta kunde jag bli väldigt brun efter ett tag, men inte längre, får bara utslag. Spelar ingen roll om jag är fösiktig! Jag undrar ifall det finns någon behandling mot detta? Läste någonstans att Antihistamin eller clarityn var ett alternativ? Hur får man tag i det? Ska jag uppsöka hudläkare eller Dermatolog? Jag vill kunna få färg igen! Ska åka utomlands i September. Kan man förebygga genom Betakaroten, “Maxosol” eller solarium?? Vore väldigt tacksam om du kunde svara på mina frågor!

Svartill signaturen mb
Soleksem är mycket vanligt. 30% av alla kvinnor har mer eller mindre problem med soleksem, d.v.s. intensivt kliande knottror, ofta på bröst, armar och lår som kommer vid solning ofta just söderut.
Antihistamin kan ha en viss effekt vid lätta bensvär. Clarityn som är ett antihistamin kan köpas receptfritt på Apotek. Man kan också pröva en kortisonspruta med kort och långverkande effekt om man skall resa utomlands en vecka. För att få en bestående förbättring kan man "härda " huden med låga doser UVA. Detta bör skötas i samråd med hudklinik.
Jag avråder från solarie-behandling på egen hand. Betakaroten kan prövas men detta är ett licenspreparat som måste förskrivas av läkare.
PS: dermatolog är just hudläkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: