Ange ditt sökord

Annons:

Solutlösta utslag – vad är det?

Hej!
Jag har sedan tre-fyra år fått utslag i ansiktet, på bröstet, benen och armarna. På bröst, ben och armar blir de mer som små upphöjda blåsor som kliar väldigt mycket. Medans i ansiktet blir det mer som en korsning av finnar och vattenblåsor och de kliar, värst är det i pannan och på näsan. Så fort solen kommer fram så kommer de. Är jag stressad så kommer de fortare. Och de är kvar hela sommaren och en bra bit in på hösten. Och även om jag smörjer in mig med solfaktor 30 så kommer de.

Jag var hos läkaren som gav mig kortison - mer kunde han inte göra, och det hjälpte inte. Så han sa att jag fick ringa in till hud och där fick jag bara besked om att det är inget de prioriterar så minst 3 månaders väntetid är det och så tyckte de att jag skulle undvika solen. Och det var i juni ett år som jag ringde. Så efter det har jag inte sökt läkare.
Men det blir bara värre för varje år. Jag ser inte klok ut på sommaren. Vad kan det vara? Och vad kan jag göra för att bli av med det? Jag tycker att det är jättejobbigt med dessa utslag.

Hoppas du kan hjälpa mig med denna korta beskrivning.
TACK!

Lite svårt att uttala sig om vad Dina besvär kan vara. En faktor är tidsförloppet ifall det försvinner över natten, även om det håller på under hela sommaren. Då skulle det kunna vara solutlöst urticaria (nässelutslag).

Soleksem skulle det kunna vara, men man brukar få en härdningseffekt under sommaren och bli bra till slutet av sommaren. Man skulle kunna tänka sig ifall Du använder solskyddskrämer mm, att det är något i krämen Du inte tål i kombination med sommarsol?

Man skulle eventuellt kunna tänka sig en bindvävssjukdom som heter DLE, men det stämmer inte riktigt.

Det jag tror man måste göra är som läkare både se Dig mitt under sommaren när Du ser som värst ut, för att kunna bedöma utslagen och sannolikt även ta hudprover. Ring redan nu och beställ tid. Sen kommer de säkert till hösten göra ett ljustest, för att utreda ifall Du har en sjuklig känslighet för UV-ljus. Innan man vet vad Du drabbats av, är det svårt att ge Dig några råd, men jag tror att det är hos hudläkare Du måste fortsätta Din utredning och inte via vårdcentralen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 maj, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!