Ange ditt sökord

Annons:

“Solsveda” och utslag runt munnen

Sveda runt näsa och mun sedan ett år tillbaka. Känns som jag suttit i solen för länge. Somliga dagar mera, andra mindre. Rodnad och på sista tiden även röda utslag, några små varfyllda blåsor på överläppen. Trodde först det enbart berodde på torr hud el. datorarbetsmiljö eftersom jag i regel haft mest besvär på eftermiddagarna. Nu undrar jag om det kan vara perioral dermatit. Min ålder (60 år) motsäger det, eftersom jag tyckt mig förstå att det drabbar mest yngre personer. Jag undrar också om svedan kan finnas så länge innan riktiga utslag börjar komma. Verkar bli sämre av alla försök till egen behandling liksom av stark mat. Visat för läkare som inte (den dagen) kunde se några symtom varför jag inte fick någon hjälp.

Svar till signaturen SVBK
Jag tycker inte alls att du är SVBK!!
Din beskrivning låter precis som en perioral dermatit och det är vanligt att man först under lång tid har mest hetta och rodnad i ansiktet. Vanligen kommer perioral dermatit kring 40-årsåldern men både tidigare och senare debut ses ofta. Man bör ju försöka börja med lokalbehandling i form av metronidalzolkräm eller gel.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 2 april, 2002 Publicerad: 2 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: