Ange ditt sökord

Annons:

Solskydd

Hejsan
Min fråga till er är följande:
På flera sidor på nätet har jag hittat att citron skulle fungera som ett visst solskydd. Vad är det i citronen som gör att det är så? Finns det något ämne som är konjugerat alltså som liknar melanin eller reagerar citronsyran med huden på något sätt?
Tack för svar

Hej! Denna fråga illustrerar hur kritisk man bör vara när man fångar upp information på "nätet". Den enda publikation om citron och ultraviolett ljus, som jag finner vid Medlinesökning (här hittar man artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter), är från Brasilien och redovisar en genomgång av 562 patienter som vårdats på sjukhus på grund av brännskador av solen. 17,7% av dessa hade använt citronsaft på huden som "skydd", detta kan ge en överkänslighetsreaktion som alltså kan leda till svåra brännskadeliknande reaktioner. En annan stor grupp hade använt fikonte på huden. En patient dog och en fick svåra ärr, resten läkte utan men.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 mars, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: