Ange ditt sökord

Annons:

Solskadad hud?

Hej!Jag undrar om Melasma kan uppträda på andra ställen än i ansiktet.
Har en dotter som vid solning blir alldeles flammig/fläckig på rygg och bröst. Resten av kroppen blir brun men på rygg&bröst ser det ut som huden nästan är smutsig. Har läst lite om solskador och tyckte att det påminnde om Melasma men kunde inte få fram att det kunde framträda på andra delar av kroppen. Stämmer detta?
Vad kan det annars vara?
Hon har testat solarie och solat 3 ggr och meddetsamma syntes fläckar på ryggen.
Går det att behandla?

Svar till signaturen AH
Melasma brukar uppträda i ansiktet. Är det så att det blir ljusa fläckar på bröst och rygg i motsats mot normal solbränna på övriga kroppen så är detta ofta ett tecken på atopiskt eksem med låggradigt eksem som ej ger normal pigmentering.En speciell jästsvamp-infektion kan också ge fläckar på bröst och rygg vid solning så kallad pityriasis versicolor. Se dermatologens patientinformation nr 26. Kan det stämma?

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 4 januari, 2002 Publicerad: 4 januari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: