Ange ditt sökord

Annons:

Solskadad hud

Hej!
Jag känner mig orolig över att jag som ung (mellan 15 och 22) har bränt mig rejält upprepade gånger både hemma och utomlands. Flertalet gånger har vätskefyllda blåsor uppträtt (hur dum får man bli?). Jag har ganska tålig hud men nu när jag närmar mig 30 syns resultatet, pígmentfläckar på överarmar och bruna fläckar i ansiktet. Man får ju skylla sig själv men hur stor risk är det att man utvecklar cancer? Dom sista åren har jag varit mycket försiktig.
Läste en annan fråga om behandling för solskadad hud där Retinova kunde användas för att få bort de bruna fläckarna i ansiktet, var ute på fass hemsida och detta medel skulle ej användas på patienter med eksem, jag har problem med handeksem och undrar om det finns något annat alternativ?

Hej!
Bra att du nu är mer försiktig med solen. Förutom de tråkiga konsekvenser rent kosmetiskt, som du beskriver, så ökar ju risken för malignt melanom och andra hudcancerformer.
Retinova kan ha en viss blekande effekt, den innehåller a-vitaminsyra som kan vara irriterande för huden särskilt i början. Handeksem är inte i och för sig någon orsak till att helt avråda dig från att använda Retinova. Effekten kommer långsamt, det tar ca 6 månader innan manser resultat i form av blekning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: