Ange ditt sökord

Annons:

Solskadad hud

Hej.
Jag har bränt mig i solen för ca 3 år sen o har fortfarande ärr kvar i form av bruna små pigmentfläckar på axlarna, ryggen och överarmarna. På bröstet har jag som små knottror o har lätt för att få eksem där.
Jag är bara 17 år, o jag undrar hur stor chansen är att man får hudcancer om man bränt sig så kraftigt som jag gjort?

Svar till signaturen moi
De senaste årens forskning kring utveckling av hudcancer och speciellt melanom, visar just att en av de verkliga riskfaktorerna är att man i unga år bränner huden så att den blir röd och inflammerad.
Risken ökar flerfalt, men det finns också många andra faktorer att ta hänsyn till såsom om det finns melanom i släkten, vilken hudtyp du tillhör och var i världen du bor.
Soleksem i form av små kliande knottror på bröst och armar är mycket vanligt och blir tyvärr ofta mer uttalat med åren. Kortisonkräm kan lindra akuta eksem, det viktiga är att börja väldigt försiktigt och "vänja" (härda) huden i solen, då kan man ibland klara sig från eksem. Se övrigt dermatologens patientinformation nr 9 om soleksem och ljuskänslighet.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 30 mars, 2002 Publicerad: 30 mars, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: