Ange ditt sökord

Annons:

Solning som bot mot atopiskt eksem

Hej! Jag är en tjej med atopiskt eksem bl.a. runt ögonen. Jag brukar få gå och sola på vintern i UVA/UVB ljusbox, eftersom det är det enda som hjälper ordentligt. Min läkare sa nu inför sommaren att jag skulle sola så mycket jag kunde, men med tanke på allt som skrivs om hudcancer känns det lite konstigt. Jag har hudtyp III, är det okej att sola mycket om man inte bränner sig? Mina eksem försvinner av solen. /Sara

Både du och din läkare har rätt: Det är väldigt gynnsamt för din hud att vara ute och få UV-ljus under sommaren, men naturligtvis är det olämpligt att bränna sig. Eftersom du har hudtyp III så är ju den risken liten i svensk sol. Sola alltså gärna, men med förnuft och utan att steka dig! Undvik solen mellan 11-14 då UVBstrålningen är starkast. Du blir brun även i skuggan!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: