Ange ditt sökord

Annons:

Solklåda

Hej.. Jag är en tjej på 16 år som har ett problem, förra våren så var jag på kreta med min familj. Vi var där i två veckor. Efternågra dagar med sol och bad i havet och i polen så fick jag en oehörd klåda på hela kroppen! Speciellt på händena och föttarna, jag kunde knappt sova på nätterna. Jag hade smörjt in med noga varje dag och solade försiktigt. Jag trodde att det var kombinationen av klor saltvatten och starksol som gjorde det, efter som att jag inte haft nått sånt där förut. Klådan slutade även när jag kom hem och jag kände inte av den på hela sommarn. Men nu när jag har börjat sola i år så har jag fått klådan igen, fast i bara på vissa partier på kroppen. Då undrar jag vad jag kan göra för att undgå klådan, om det är bättre att jag solar solarium och om klådan är farlig. Jag undrar även om det är mindre chans att få hudcancer genom att sola solaruim än ute i solen. Tackar så mycket hjälpen….

Svar till signaturen Catharina
Om man plötsligt får klåda i stark sol kan man ha drabbats av nässelutslag som ibland kan orsakas av sol. Typiskt för nässelutslag är klåda i handflator och fotsulor.
Du kan försöka med att ta antihistamin såsom Clarityn och hög solskyddsfaktor och se om du kan minska klådan med det. Klådan är inte farlig men det kan ju vara jobbigt, tyvärr hjälper inte solarium. Man har nu visat att risken för hudcancer ökar även när man solar solarium så jag avråder från det.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 9 maj, 2002 Publicerad: 9 maj, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: