Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem trots mörk hy?

Hej!
Jag är väldigt mörkhyad, kommer från Latinamerika. Men jag brukar få soleksem av den svenska vårsolen. Jag tycker det är konstigt. Jag får det aldrig annars, inte ens när jag är i Sydamerika eller vid Medelhavet. Jag får små blåsor och röd och irriterad hy, speciellt på armarna och händerna. Är det verkligen soleksem och varför får jag det som är mörk?
Mvh,
Alex

Soleksem är vanligt i Sverige, och man räknar med att minst 10-20% har varierande besvär. Det är vanligare bland kvinnor. Det är vanligast bland de som är ljushylta, men det förekommer även bland mörkhyade. Vanligen är det långvågigt UltraViolett-ljus som utlöser besvären (samma som finns i solariesol). Sen vet man att vissa läkemedel kan förstärka soleffekten.
Besvären brukar vara kliande röda knottror inom solbelyst hud, som kommer vanligen efter några timmar efter solning och som sitter i några dar-max 1 vecka. Det viktigaste är att härda huden, dvs under våren sola bara mycket korta perioder om 10 minuter och öka på soltiden kontinuerligt.
/Anders

Läs även vanliga frågor och svar om soleksem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: