Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem trots mörk hy?

Hej!
Jag är väldigt mörkhyad, kommer från Latinamerika. Men jag brukar få soleksem av den svenska vårsolen. Jag tycker det är konstigt. Jag får det aldrig annars, inte ens när jag är i Sydamerika eller vid Medelhavet. Jag får små blåsor och röd och irriterad hy, speciellt på armarna och händerna. Är det verkligen soleksem och varför får jag det som är mörk?
Mvh,
Alex

Soleksem är vanligt i Sverige, och man räknar med att minst 10-20% har varierande besvär. Det är vanligare bland kvinnor. Det är vanligast bland de som är ljushylta, men det förekommer även bland mörkhyade. Vanligen är det långvågigt UltraViolett-ljus som utlöser besvären (samma som finns i solariesol). Sen vet man att vissa läkemedel kan förstärka soleffekten.
Besvären brukar vara kliande röda knottror inom solbelyst hud, som kommer vanligen efter några timmar efter solning och som sitter i några dar-max 1 vecka. Det viktigaste är att härda huden, dvs under våren sola bara mycket korta perioder om 10 minuter och öka på soltiden kontinuerligt.
/Anders

Läs även vanliga frågor och svar om soleksem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!