Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem, rosacea, graviditet … Vad göra?

Hej!

För ett år sedan hade jag ett kraftigt utbrott av Rosacea i ansiktet, orsakat av långvarigt bruk av Betnovat i ansiktet. Jag fick bukt med detta efter två månader med tetracykliner och sedan fortsatt behandling med Metronidazol.

Nu är jag gravid i v 24 och har just varit i Spanien. Efter c:a 2 timmars solning för några dagar sedan (klumpigt nog utan sf), så har jag nu precis samma känsla i ansiktet som när rosacean började. Huden hettar och bränner och är lilaaktig, kinderna är "gropiga" och "skorviga" och det kliar och svider. Det blir värre och värre fast jag helt undvikit solen.

Till saken hör att jag också har vansinnig klåda över resten av kroppen. Jag solade bara framsidan eftersom jag inte kan ligga på magen, och tack och lov är det bara halva kroppen som jag nästan river sönder. Jag tror att det är soleksem, men får man det överallt? Bröst, armar, mage, lår, skenben och fötter.

Har aldrig haft minsta tillstymmelse till soleksem och brukar ha svårt att bränna mig. Kan denna känslighet bero på graviditen? I ansiktet antar jag att jag har en ökad känslighet efter rosacean, korkat att jag inte tänkte efter mer innan, men frågan är vad ojag ska göra nu? Har smort med Metronidazol i ansiktet och det känns lite bättre. Vilka produkter kan jag använda som inte skadar fostret? Ska jag använda Metronidazol över hela kroppen eller något annat? Köpte en salva i Spanien som heter Kalamina (nåt slags zinkpasta), men det hjälper inte mycket.

Enormt tacksam för svar!!

Hej!
Det låter som soleksem men bara om det sitter på det platser som fått sol på sig (alltså tex ej armhålor, armarnas insidor osv), och för att det låter som om du ej ätit läkemedel eller smörjt på nåt på huden före solningen. Jag utgår ifrån att du nu inte äter några mediciner pga graviditeten, annars kan läkemedel och vissa lokalbehandlingar, ge ljusraktioner av den typ du beskriver. Zinkliniment brukar kunna lindra bra, och om detta är soleksem ska det ju avta av sig själv inom 1-2 veckor. Om det fortsätter att vara besvärligt så bör du söka läkare, som kan skriva ut kortisonkräm. Kanske behöver också en hudbiopsi tas för att se i mikroskop mer detaljerat vilken form av solkänslighetsreaktion detta kan handla om.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!