Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem, rosacea, graviditet … Vad göra?

Hej!

För ett år sedan hade jag ett kraftigt utbrott av Rosacea i ansiktet, orsakat av långvarigt bruk av Betnovat i ansiktet. Jag fick bukt med detta efter två månader med tetracykliner och sedan fortsatt behandling med Metronidazol.

Nu är jag gravid i v 24 och har just varit i Spanien. Efter c:a 2 timmars solning för några dagar sedan (klumpigt nog utan sf), så har jag nu precis samma känsla i ansiktet som när rosacean började. Huden hettar och bränner och är lilaaktig, kinderna är "gropiga" och "skorviga" och det kliar och svider. Det blir värre och värre fast jag helt undvikit solen.

Till saken hör att jag också har vansinnig klåda över resten av kroppen. Jag solade bara framsidan eftersom jag inte kan ligga på magen, och tack och lov är det bara halva kroppen som jag nästan river sönder. Jag tror att det är soleksem, men får man det överallt? Bröst, armar, mage, lår, skenben och fötter.

Har aldrig haft minsta tillstymmelse till soleksem och brukar ha svårt att bränna mig. Kan denna känslighet bero på graviditen? I ansiktet antar jag att jag har en ökad känslighet efter rosacean, korkat att jag inte tänkte efter mer innan, men frågan är vad ojag ska göra nu? Har smort med Metronidazol i ansiktet och det känns lite bättre. Vilka produkter kan jag använda som inte skadar fostret? Ska jag använda Metronidazol över hela kroppen eller något annat? Köpte en salva i Spanien som heter Kalamina (nåt slags zinkpasta), men det hjälper inte mycket.

Enormt tacksam för svar!!

Hej!
Det låter som soleksem men bara om det sitter på det platser som fått sol på sig (alltså tex ej armhålor, armarnas insidor osv), och för att det låter som om du ej ätit läkemedel eller smörjt på nåt på huden före solningen. Jag utgår ifrån att du nu inte äter några mediciner pga graviditeten, annars kan läkemedel och vissa lokalbehandlingar, ge ljusraktioner av den typ du beskriver. Zinkliniment brukar kunna lindra bra, och om detta är soleksem ska det ju avta av sig själv inom 1-2 veckor. Om det fortsätter att vara besvärligt så bör du söka läkare, som kan skriva ut kortisonkräm. Kanske behöver också en hudbiopsi tas för att se i mikroskop mer detaljerat vilken form av solkänslighetsreaktion detta kan handla om.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: