Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem hos barn

Min son som är 8 år har plötsligt fått röda hudutslag (de är små, röda och knottriga) efter att ha varit i solen, på halsen, bröstet och lite på ryggen. Jag märker dessutom att huden är extra torr där utslagen är samt lite svagt rosa/röd. Han har haft dem nu i snart en vecka. Bör jag kontakta en hudläkare och kan jag behandla detta på något sätt? Jag misstänker att det kan vara soleksem? Är det vanligt att barn drabbas i så tidig ålder?

Soleksem är vanligt och drabbar minst 15-20% av svenskarna. Det är vanligare bland tjejer/damer än bland män. Brukar ofta starta tidigt i livet, men kan starta senare. Ofta värre i början på våren/sommaren, innan huden hinner bli härdad. Ger röda knottror/utslag med klåda som (om man inte utsätter huden för mer sol) går över på några dar. Man kan stryka på lite Hydrokortisonkräm från Apoteket, använda solskydd och täckande kläder. Blir det inte bättre, kan Du visa upp honom lämpligen på barnavårdscentralen.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: