Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem hos barn

Min son som är 8 år har plötsligt fått röda hudutslag (de är små, röda och knottriga) efter att ha varit i solen, på halsen, bröstet och lite på ryggen. Jag märker dessutom att huden är extra torr där utslagen är samt lite svagt rosa/röd. Han har haft dem nu i snart en vecka. Bör jag kontakta en hudläkare och kan jag behandla detta på något sätt? Jag misstänker att det kan vara soleksem? Är det vanligt att barn drabbas i så tidig ålder?

Soleksem är vanligt och drabbar minst 15-20% av svenskarna. Det är vanligare bland tjejer/damer än bland män. Brukar ofta starta tidigt i livet, men kan starta senare. Ofta värre i början på våren/sommaren, innan huden hinner bli härdad. Ger röda knottror/utslag med klåda som (om man inte utsätter huden för mer sol) går över på några dar. Man kan stryka på lite Hydrokortisonkräm från Apoteket, använda solskydd och täckande kläder. Blir det inte bättre, kan Du visa upp honom lämpligen på barnavårdscentralen.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!