Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem endast i ansiktet?

Hej!
Jag är 29 år, har aldrig förr haft problem med soleksem. Jag var nyss i Paris, och fick efter endast en (solig & mycket varm) dag knallröda utslag i hela ansiktet. Utslagen var “svullna” och kliande. Dagen efter hade jag solkräm i ansiktet och besvären var något bättre. Har dock fortfarande 1 vecka efter hemkomst kvar utslagen (bara i ansiktet) och de blossar upp så fort jag duschar eller blir varm. Kan detta vara soleksem? Vad kan man göra åt dem?

Hej!
Det du beksriver med utslag i ansiktet som står kvar i mer än en vecka, låter inte helt säkert som soleksem. Det finns flera andra diagnoser: Läkemedel kan göra din hud ljuskänslig, någon kräm eller parfym, vissa reumatiska sjukdomar kan också ge de symptom du beskriver. Du kan läsa om soleksem i dermatologens patientinformation, och se vad du tycker passar in.
Sök din husläkare för remiss till hudspecialist, som kan utreda, ställa diagnos och behandla.
FN

Läs även vanliga frågor och svar om soleksem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: