Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem

Hej!

Jag har fruktansvärda problem med soleksem. Har varit ute och seglat i 3 dagar och är alldeles full i ansiktet av kliande utslag. Tidigare år har jag bara fått dem på kroppen. Förra sommaren fick jag någon i ansiktet så i år verkar det värre än någonsin. Min mamma har också soleksem. Kan det vara ärftligt?
Vad ska jag göra för att bli av med dem, åtminstone lindra det för som det är nu kan jag inte vara ute i solen? Jag undviker att sola och fösöker hålla mig i skuggan så mycket det går. Men man vill ju kunna vara ute! Vad kan jag göra och vad beror det på? Jag bor i Göteborg, vet du om det finns någonstans dit man kan vända sig?

Svar till signaturen CL
Polymorf ljusdermatos är ett samlingsnamn för olika typer av solutslag som ibland kan bli mycket besvärligt och fordra specialistbehandling. Enstaka gång kan utslag i ansiktet av solen också vara tecken på bindvävssjukdom. Känslighet för sol kan delvis vara ärftligt.
Pröva med hydrokortisonkräm 2 gånger dagligen och undvik solen helt tills utslagen gått bort. Om detta inte hjälper bör du ta kontakt med hudläkare. I Göteborg finns flera hudkliniker.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 maj, 2002 Publicerad: 12 maj, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: