Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem

Hej jag har stort problem med soleksem. Jar har alltid fått eksem av solen. Men dom sista två åren har den förvärrats enormt. Tidigar fick jag soleksem när jag haft ett uppehåll från solandet i början av sommaren tex som sedan försvann och kom inte tillbaka den sommaren igen. Men nu får jag nya soleksem hela tiden min hud liksom “kokar” så fort jag vistas i solen, så denna sommar har jag haft soleksem i flera omgångar jar har tappat räkingen. Jag får ganska stora blåsor över hela kroppen och i ansiktet. Jag bör nämna att jag lider av raynaud fenomen sen flera år en ganska svår jag får köldblåsor på tår/fötter ganska lätt. Tror du att min solkänslighet bero på raynaud? Eller har du någon annan förklaring eller något råd att ge? Hälsningar en som måste leva inomhus vinter som sommar.

Svar till soleksem.
Du tycks ju ha en mycket besvärlig solkänslighet som absolut bör utredas litet närmare. Om man har Raynaud´s fenomen, vilket betyder att fingarna blir alldeles vita i kyla för att därefter blir blåröda och börja ömma i värme, så kan det tillsammans med ökande ljuskänslighet vara tecken på en bindvävssjukdom.
Vid så uttalade besvär i solen bör man efter internmedicinsk utredning kunna behandla mer aktivt till exempel med "härdning " av huden eller med olika mediciner som minskar ljuskänsligheten.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 22 augusti, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: