Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem?

Hejsa! Kom precis hem från Bulgarien där jag solade en hel den. Märkte efter någon dag att jag fått röa prickar på hela bröstkorgen. Nu har de utvecklat till små "finnar". Alltså det ser ut exakt som finnar. Det går även att klämma dem men antar att man inte ska göra det :). Hur kan detta behandlas?

Uppblossande hudbesvär efter utlandsresa är vanligt. Det skulle kunna vara soleksem (röda, kliande knottror oftast både bål+armar). Går över av sig själv på 1 vecka - vid besvär smörj med Uniderm.
Har Du använt mkt feta krämer och feta solskyddsmedel, kan Du fått en tilltäppning av porerna och fått som lite finnar. Och ibland talar man även om "Mallorca-acne" som man tror beror på en överväxt av jästsvamp. Behandlingen är naturligtvis beroende av orsaken. Pröva att smörj med Propyless som har en fuktighetsbevarande och jästsvampshämmande effekt. Ta det lite lugnt med solen. Blir Du inte bättre på 2 veckor, be distriktsläkaren titta på Dig.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: