Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem

Hej!

Jag undrar varför jag de senaste året plötsligt har fått väldiga problem med solen. Redan efter någon timme får jag eksem främst på överarmar och axlar. Anledingen till att jag tycker det är lite märkligt är för att jag tidigare somrar aldrig haft några problem och har kunnat vistas i solen utan solskyddsfaktorer hela dagarna.
Min fråga är alltså hur jag kunnat bli så känslig plötsligt och om det är något att oroa sig över?

Hej!
Soleksem är vanligt i Sverige, finns hos ca 20% av befolkningen. Du kan läsa mer i dermatologens patientinformation här på hemsidan. Det vanligaste är att man är helt frisk i övrigt. Tyvärr är det dock så att soleksemet ofta kan försämras med tiden. Du gör därför klokt i att skydda dig från solen. Du skriver "redan efter en timme" men det betyder i praktiken att du kan vara ute så mycket som en halvtimme utan att få soleksem. Vänta inte tills eksemet kommer. Behandling kan ske med betakarotentabletter och stark solskyddsfaktor. Man kan "härda" i solbehandling vid hudklinik tidiga vårar. I svåra fall kan man äta medicin, antimalariapreparat.
FN

Läs vanliga frågor och svar om soleksem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!