Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem

Hej.
Har läst de frågor och svar som finns här så jag tror nog att jag också drabbats av soleksem.
Har aldrig tidigare haft problem att vara ute i solen, har alltid varit noga med solskydd men denna vår har det börjat klia som tusan, från halsen och en bit ner.
Förra året åt jag tabletter med betakaroten men har inte börjat med detta i år, kan det vara så att kroppen/huden hann vänja sig av dessa tabletter?
Jag har även "problem" med att jag har atopiska eksem men detta "kli" ser inte ut som de eksem jag brukar få och de eksemen har aldrig satt sig på halsen (och en bit ner).
Jag vet ju att jag är extra känslig men jag älskar solen och har som sagt aldrig haft några som helst problem med detta så det känns jobbigt just nu. Är det de krämer som rekomenderas här, Caress och Propyless + tabletter med betakaroten som jag ska skaffa mig?

Tacksam för hjälp!

Soleksem är vanligt och man räknar med att ca 15% av befolkningen har varierande grad av besvär, vanligare bland kvinnor. Det man kan göra är att "härda huden", dvs att under våren sola försiktigt och i början kanske bara 5 minuter för att succesivt vänja huden vid längre ljustider. Även att använda solskydd i form av kläder och solkrämer. Beta-karoten har en viss ljusskyddande effekt med en solskyddsfaktor på ca 2, dvs lika hög som ett par nylonstrumpor. Då effekten numer anses i de flesta fall vara minimal har man närmast frångått behandling med beta-karoten.
Har man redan fått soleksem gäller det att undvika solen, dämpa ner hudreaktionen med en kortisonkräm och gärna använda någon svalkande, hudkräm som Propyless.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 maj, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!