Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem

Hej , Jag har soleksem,och har haft det i många år, blir bara värre och värre,
räcker att jag vistas isolen kort stund(15 min),mest på bröstkorgen,och rygg,
överarmar,även halsen har angripits iår,15 min sol,sen upp till 2-3 veckor innan det försvinner igen. Tycker inte receptfri hydrokortisonkräm hjälper,lite bättre var det med Betnavat som jag fick på apotek på cypern,ska till Kreta i midten av september har lest att hydrokortisonspruta kan hjälpa,
är det försent med betakaroten i år.Har även fått så kallat mjälleksem över
ögonbrynen i år, är kännslig mot tvättmedel, kan få klåda på hela kroppen.

Soleksem är vanligt och förekommer hos ca 10-15% av Sveriges befolkning. Vanligare bland kvinnor. Intensiteten är mycket varierande, men besvären ska normalt gå över på maximalt 1 vecka. Behandlingsmässigt ska man ta det lugnt i solen, härda huden succesivt med korta solperioder som succesivt blir längre. Skydda huden med solskyddskräm och kläder. Skulle detta inte vara tillräckligt kan man ljushärda sig hos hudläkare/hudklinik under våren eller ibland pröva med beta-karotenkapslar. Dessa finns på recept eller kan köpas på hälsokosten. Startar 1-2 veckor INNAN solresan med högre dos i början (ca 100-150mg/dag beta-karoten) och när man börjar bli gulaktig i handflatorna gå ner till underhåll under sommaren med ca 50-75mg/dag.
Det finns vissa som har uttalade besvär av soleksem eller där utslagen inte försvinner på 1 vecka - dessa personer bör ha kontakt med hudläkare för fortsatt utredning och behandling för att utesluta andra sjukdomar och ev få hjälp med kraftfullare, immundämpande tablettbehandling. /Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!