Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem

Hej , Jag har soleksem,och har haft det i många år, blir bara värre och värre,
räcker att jag vistas isolen kort stund(15 min),mest på bröstkorgen,och rygg,
överarmar,även halsen har angripits iår,15 min sol,sen upp till 2-3 veckor innan det försvinner igen. Tycker inte receptfri hydrokortisonkräm hjälper,lite bättre var det med Betnavat som jag fick på apotek på cypern,ska till Kreta i midten av september har lest att hydrokortisonspruta kan hjälpa,
är det försent med betakaroten i år.Har även fått så kallat mjälleksem över
ögonbrynen i år, är kännslig mot tvättmedel, kan få klåda på hela kroppen.

Soleksem är vanligt och förekommer hos ca 10-15% av Sveriges befolkning. Vanligare bland kvinnor. Intensiteten är mycket varierande, men besvären ska normalt gå över på maximalt 1 vecka. Behandlingsmässigt ska man ta det lugnt i solen, härda huden succesivt med korta solperioder som succesivt blir längre. Skydda huden med solskyddskräm och kläder. Skulle detta inte vara tillräckligt kan man ljushärda sig hos hudläkare/hudklinik under våren eller ibland pröva med beta-karotenkapslar. Dessa finns på recept eller kan köpas på hälsokosten. Startar 1-2 veckor INNAN solresan med högre dos i början (ca 100-150mg/dag beta-karoten) och när man börjar bli gulaktig i handflatorna gå ner till underhåll under sommaren med ca 50-75mg/dag.
Det finns vissa som har uttalade besvär av soleksem eller där utslagen inte försvinner på 1 vecka - dessa personer bör ha kontakt med hudläkare för fortsatt utredning och behandling för att utesluta andra sjukdomar och ev få hjälp med kraftfullare, immundämpande tablettbehandling. /Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: