Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem?

Hej jag är en tjej som är 22 år.
Förra sommaren när vi var i cyper fick jag något som jag tror är soleksem.
Jag får utslag runt halsen(om du tänker dig en skarf runt)
de är röda svider i solen och kliar lite, ser hemsk ut!
Nu när jag varit i solen ett par dagar har jag fått dem igen och även lite på armen och på smalbenet. När jag hade det i cypern blev det bättre under natten men så fort jag kom ut i värmen blev det rött och fult igen!
Är det soleksem? och vad kan man göra åt det?
Det känns ibland som att solkräm gör det värre, men jag vet inte. Det är jobbigt att man ska få det så fort man visar sig ute, och så vill jag inte ha det hela sommaren.
Tacksam för svar!

Svar till signaturen josefin.
Ja, du har troligen fått soleksem. Detta är mycket vanligt och ökar tyvärr med åldern. Det viktigaste är ju att förebygga genom att sola väldigt försiktigt i början av sommaren och använda hög solskyddsfaktor. När du väl fått eksem bör du smörja på kortisonkräm som lindrar och helt undvika solen. Som behandling kan man försöka "härda"huden det vill säga man solar mycket försiktigt små stunder eller man går på ljusbehandling i god tid på våren. Besvären brukar minska länge fram på sommaren.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 4 juli, 2001 Publicerad: 4 juli, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: