Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem

Hej, jag undrar hur man kan minska besvären med soleksem vid utlandsvistelse? Jag är 24 år och lider av psoriasis. Förra sommaren åkte jag till medelhavet för att få behandling, men redan efter andra dagen fick jag jättemycket soleksem och kunde inte vara i solen som jag så väl behövt för psoriasisen. Efter att ha sett fram emot en resa som skulle göra mig “fläckfri” fick jag ledsen och besviken åka hem till Sverige med ännu mer besvär. Om två månader ska jag göra ett nytt försök. Jag ska till Thailand i tre veckor. Kan jag förbereda huden innan resan?

Hej!
Du tillhör en liten grupp psoriatiker som har "oturen" att vara solkänsliga. Ca 5% av psoriatiker har visat sig ha soleksem. I ditt fall vore det antagligen motiverat med sk "härdning" av huden i ljusboxar vid hudklinik några gånger, så att du kan ha nytta av solen för din psoriasis. Om du hinner få en remiss till hudspecialist skulle det kunna vara till nytta inför resan. Man kan också tänka sig Carotaben kapslar (morotsextrakt) som har visat sig vara effektivt vid soleksem. OBS dock att det är lika skadligt för dig som för alla andra att bränna dig i solen!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: