Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem

Hej, jag undrar hur man kan minska besvären med soleksem vid utlandsvistelse? Jag är 24 år och lider av psoriasis. Förra sommaren åkte jag till medelhavet för att få behandling, men redan efter andra dagen fick jag jättemycket soleksem och kunde inte vara i solen som jag så väl behövt för psoriasisen. Efter att ha sett fram emot en resa som skulle göra mig "fläckfri" fick jag ledsen och besviken åka hem till Sverige med ännu mer besvär. Om två månader ska jag göra ett nytt försök. Jag ska till Thailand i tre veckor. Kan jag förbereda huden innan resan?

Hej!
Du tillhör en liten grupp psoriatiker som har "oturen" att vara solkänsliga. Ca 5% av psoriatiker har visat sig ha soleksem. I ditt fall vore det antagligen motiverat med sk "härdning" av huden i ljusboxar vid hudklinik några gånger, så att du kan ha nytta av solen för din psoriasis. Om du hinner få en remiss till hudspecialist skulle det kunna vara till nytta inför resan. Man kan också tänka sig Carotaben kapslar (morotsextrakt) som har visat sig vara effektivt vid soleksem. OBS dock att det är lika skadligt för dig som för alla andra att bränna dig i solen!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!