Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem

Jag har sedan ungefär 4,5 år tillbaka haft svåra besvär i form av blåsor och bölder i ansiktet som framträder i solljus utan att jag har bränt mig.
Behöver i princip bara sitta ute i solsken i någon minut tills att det börjar sticka till i huden.

Jag får även olika stora knottror, bölder utspritt över hela kroppen som inte kliar så hysteriskt som vanligt soleksem kan göra. Jag har pratat med en allmänläkare och visat upp mina eksem som då satt tätt spritt över hela armarna.
Jag har smörjt in mig med solskyddsfaktor 25 och inte varit i solen under de starkaste tiderna och det enda hon sa var att det inte finns något att göra i förebyggande syfte, mer än att hålla sig undan från solen så mycket som möjligt.

Detta verkar vara helt motsatt det råd och svar som jag läste att ni gett ut.
Min fråga är: kan dessa besvär försvinna om man undviker att vara i solen under sommaren eller handlar det om någon ljuskänslighet?
Den här sommaren har jag tack och lov inte fått lika mycket eksem som jag brukar, men har i och för sig samtidigt suttit i skuggan med hög solskyddsfaktor(utomlands)i en vecka och fått lite grundfärg.
Vissa solskyddsfaktorer har gjort att jag fått någon allergisk reaktion, kan det stämma? Jag har även börjat smörja in mig med babyolja efter att jag har dushat för att jag varit så torr tidigare.
Jag tappade massa hud varje gång jag duschade. Kan det vara en orsak till att jag fått färre eksem nu än tidigare. Är rädd att göra något förvärrande nu när eksemen verkar dra sig tillbaka!
Är väldigt tacksam för svar.
Ps. Tillhör inte den känsligaste hudtypen, och var alltid brunast som liten. Ds.

Hej!
Ljuskänslighet är ett ganska stort kapitel inom dermatologin, och helt klart ett fall för specialist. Man kan ofta ha nytta av härdning med medicinsk ljusbehandling bland annat.
Be din husläkare om en remiss till hudspecialist. Denna kan ha nytta av att du fotograferar hur du ser ut när det är som värst.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 28 juli, 2003 Publicerad: 28 juli, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: