Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem

Hej. Är en tjej på 16 år. Har alltid haft lite torr hud med eksem och utslag men för några år sedan blev det ett rent helvete.
Det var på sommaren och helt plötsligt kunde jag först inte bada för hela kroppen blev röd - uppsökte läkare som gav mig cortison-salvor av alla slag. Sommaren senare samma sak fast värre, då kunde jag inte ens vistas i solan heller för samma sak hände. En läkare gav mig clarityn vilket var jättebra för då kliade det inte längre. Nu har det varit så här i några år och jag har försökt undvika solen så mycket som möjligt men jag får nästan värmeslag varje år eftersom jag inte kan svalka mig i vattnet som alla andra. Sommaren närmar sig och jag fasar.
Finns det något hopp för mig? Kan det hjälpa att sola solarium?
Brände mig ordentligt på ryggen för några är sedan kan det ha nåt sammanhang?
Min farmor har typ tappat sitt pigment, kan detta vara nåt liknande som ligger i släkten?
Tacksam för svar.

Detta att inte riktigt tåla sommarsolen kan bero på många olika orsaker, och med en ordentlig genomgång kan man lättare greppa vilken typ av problematik det rör sig om.
Det vanligaste är nog "soleksem" som drabbar ca 20% av sveriges befolkning och med en kvinnlig övervikt. Ter sig som kliande knottror och rodnad hud efter vistelse i solen, som sen går över på någon dag - 1 vecka. Viktigaste att härda hudenm, sola korta stunder i början (kanske bara 10 minuter) och öka tiden succesivt så brukar det gå bra.
Mer ovanligt är nässelutslag eller urticaria, som kan utlösas både av värmen och mer sällsynt av solens ultravioletta strålar (UV-ljuset). I dessa fall kan antiallergitabletter som Clarityn eller Aerius ha effekt. Man kan också ljushärda huden via hudklinik inför sommaren.
Sen finns det även mer ovanliga orsaker som vissa ämnesomsättningsrubbningar och bindvävssjukdomar som kan ge solintolerans. Har Du så mycket besvär som Du beskriver och att Du blivit sämre under åren, tycker jag en hudläkare ska få göra en bedömning av Dina besvär. Det låter inte som att det är nåt samband med farmors hudsjukdom (sannolikt vitiligo).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 22 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!