Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem

Hej. Är en tjej på 16 år. Har alltid haft lite torr hud med eksem och utslag men för några år sedan blev det ett rent helvete.
Det var på sommaren och helt plötsligt kunde jag först inte bada för hela kroppen blev röd – uppsökte läkare som gav mig cortison-salvor av alla slag. Sommaren senare samma sak fast värre, då kunde jag inte ens vistas i solan heller för samma sak hände. En läkare gav mig clarityn vilket var jättebra för då kliade det inte längre. Nu har det varit så här i några år och jag har försökt undvika solen så mycket som möjligt men jag får nästan värmeslag varje år eftersom jag inte kan svalka mig i vattnet som alla andra. Sommaren närmar sig och jag fasar.
Finns det något hopp för mig? Kan det hjälpa att sola solarium?
Brände mig ordentligt på ryggen för några är sedan kan det ha nåt sammanhang?
Min farmor har typ tappat sitt pigment, kan detta vara nåt liknande som ligger i släkten?
Tacksam för svar.

Detta att inte riktigt tåla sommarsolen kan bero på många olika orsaker, och med en ordentlig genomgång kan man lättare greppa vilken typ av problematik det rör sig om.
Det vanligaste är nog "soleksem" som drabbar ca 20% av sveriges befolkning och med en kvinnlig övervikt. Ter sig som kliande knottror och rodnad hud efter vistelse i solen, som sen går över på någon dag - 1 vecka. Viktigaste att härda hudenm, sola korta stunder i början (kanske bara 10 minuter) och öka tiden succesivt så brukar det gå bra.
Mer ovanligt är nässelutslag eller urticaria, som kan utlösas både av värmen och mer sällsynt av solens ultravioletta strålar (UV-ljuset). I dessa fall kan antiallergitabletter som Clarityn eller Aerius ha effekt. Man kan också ljushärda huden via hudklinik inför sommaren.
Sen finns det även mer ovanliga orsaker som vissa ämnesomsättningsrubbningar och bindvävssjukdomar som kan ge solintolerans. Har Du så mycket besvär som Du beskriver och att Du blivit sämre under åren, tycker jag en hudläkare ska få göra en bedömning av Dina besvär. Det låter inte som att det är nåt samband med farmors hudsjukdom (sannolikt vitiligo).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: