Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem?

De sista fem åren har jag i april fått kliande utslag på bröstet. Endast från BH:n och upp mot halsen. Från början visste jag inte vad det var utan fick tabaletter mot klådan. Jag har nu kommit underfund med att det är när det blir så pass varmt och soligt att jag sitter en stund i solen. Det kan handla om 5-10 minuter och då bara med ansiktet bart. Har forfarande ytterkläder på mig. Ändå reagerar jag med att få kliande utslag liknande röda upphöjda blämmor. Påminner lite om nässelutslag. Problemet är bara i börja av solsäsongen tidigt på våren. Och det uppstår endast på bröstet. Under sommaren kan jag sola hela kroppen utan att reagera. Vad beror detta på? Är det en form av soleksem?

Soleksem är vanligt och vanligare bland kvinnor. Det typiska är ofta att det är en blandad och lite polymorf bild med både rodnad, knottror och ibland blåsor som kommer där solen kommit åt. Det sker successivt under sommaren en "härdningseffekt" vilket betyder att kroppen successivt tål solen bättre och bättre. Det är därför man just på våren när huden är ovan, som man drabbas. Det viktigaste är att ta det lugnt med solen och härda huden med korta soltider. Vid problem dämpa hudbesvären med en kortisonkräm. Skydda ömtålig hud med kläder eller solskyddsmedel. Denna reaktion tycks vara en immunologisk reaktion i huden som utlöses av solljuset.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 april, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!