Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem?

Hej,
fick för ca en vecka sen röda utslag/prickar på båda sidor om halsen (vid axlarna) och på magen en bit in på ryggen som om jag hade ett halsband och ett bälte med prickar. Det spred sig sedan till rygg och bröst. Första dagarna kliade det inte men har nu börjat klia mer och mer. Fick höra att det ser ut som soleksem men jag har knappt varit något i solen i år och har vid dessa kortare tillfällen haft solskyddsfaktor 20 och i stort sett täckande kläder och jag har inte bränt mig. Kan det trots allt röra sig om soleksem? Eller kan det vara något annat? Till saken hör att jag har väldigt känslig hud, vitligio och hade fram tills några år sedan hade jag även eksem.
Tacksam för svar!

Soleksem är vanligt och man räknar med att minst 10-15% av befolkningen har besvär. Det är mycket vanligare bland kvinnor. Det ger besvär på solbelyst hud, men kan sprida sig lite utanför detta område. Besvären är ofta en blandad bild av rodnad och knottror och kan sitta i nån dag - upp till 1 vecka. Solskydd, kläder och härdning (solar sakta och vänjer huden succesivt) är melodin. Vissa kan ibland reagera allergiskt eller med hårsäcksinflammation på feta/vattenfasta solskyddsmedel. Vissa läkemedel kan även förstärka effekten av solen inklusive även t.ex parfym som man satt på halsen. Sen har de bitande insekterna börjar härja, som kan ge hudreaktioner där de kommer åt.
Behandlingsmässigt tycker jag Du tar det lite lugnt med solen, tänker till ifall det nåt nytt Du använt och använder en fuktkräm som även är bra mot follikuliter, t.ex Propyless och dämpar ner reaktionen vid behov med en svag kortisonkräm, t.ex receptfria Uniderm från Apoteket. Skulle detta inte fungera, bör Du låta en läkare bedömma utslagen. /Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: