Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem?

Hej,
fick för ca en vecka sen röda utslag/prickar på båda sidor om halsen (vid axlarna) och på magen en bit in på ryggen som om jag hade ett halsband och ett bälte med prickar. Det spred sig sedan till rygg och bröst. Första dagarna kliade det inte men har nu börjat klia mer och mer. Fick höra att det ser ut som soleksem men jag har knappt varit något i solen i år och har vid dessa kortare tillfällen haft solskyddsfaktor 20 och i stort sett täckande kläder och jag har inte bränt mig. Kan det trots allt röra sig om soleksem? Eller kan det vara något annat? Till saken hör att jag har väldigt känslig hud, vitligio och hade fram tills några år sedan hade jag även eksem.
Tacksam för svar!

Soleksem är vanligt och man räknar med att minst 10-15% av befolkningen har besvär. Det är mycket vanligare bland kvinnor. Det ger besvär på solbelyst hud, men kan sprida sig lite utanför detta område. Besvären är ofta en blandad bild av rodnad och knottror och kan sitta i nån dag - upp till 1 vecka. Solskydd, kläder och härdning (solar sakta och vänjer huden succesivt) är melodin. Vissa kan ibland reagera allergiskt eller med hårsäcksinflammation på feta/vattenfasta solskyddsmedel. Vissa läkemedel kan även förstärka effekten av solen inklusive även t.ex parfym som man satt på halsen. Sen har de bitande insekterna börjar härja, som kan ge hudreaktioner där de kommer åt.
Behandlingsmässigt tycker jag Du tar det lite lugnt med solen, tänker till ifall det nåt nytt Du använt och använder en fuktkräm som även är bra mot follikuliter, t.ex Propyless och dämpar ner reaktionen vid behov med en svag kortisonkräm, t.ex receptfria Uniderm från Apoteket. Skulle detta inte fungera, bör Du låta en läkare bedömma utslagen. /Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!