Ange ditt sökord

Annons:

Solar urticaria

Hej Ylva!
Jag har en fråga angående min huddefekt (solar urticaria), som jag har haft i över 20 år. Det jag är intresserad av är att öka min kunskap i detta område, därför att kunskapen bland hudläkare verkar vara bristfälliga häri. Vetenskapliga rapporter, avhandlingar, behandlingar och diverse saker vart kan jag hitta detta? Vad vet du om alternativa behandlingar med pharmaka som t ex cyklosporin? Dessa är några av mina frågeställningar som jag försöker få svar på.
Tacksam för svar.

Svar till AN
Förlåt att jag dröjt så länge med svaret, men det har tagit litet tid att leta upp aktuella referencer. Jag har dessutom faktiskt konsulterat en kollega, en av de främsta i landet på solutlösta ljusdermatoser. Solutlöst urticaria är ett tillstånd som kan vara mycket besvärligt. Så fort man vistas ute i solen uppstår utbredda nässelutslag på huden. Tillståndet kan vara livshotande. Idag är den absolut bästa behandlingen av solutlöst urticaria så kallad härdning och man kan snabbhärda huden genom att belysa med UVA flera gånger dagligen. God effekt har man också sett med cyklosporinbehandling.
Här följer några referencer.
1.Beissert S,Ständer H,SchwarzT.UVA rush hardening for the treatment of solar urticaria. J Am Acad Dermatol 2000 42;6:1030-2
2. Edström DW, Ros AM. Cyklosporin A therapy for severe solar urticaria.Photodermatol Photomed 1997;13:61-3.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 28 augusti, 2002 Publicerad: 28 augusti, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: