Ange ditt sökord

Annons:

Solallergi/-eksem?

Hej! Jag har en, vad jag tycker, ganska svår fråga. Varje sommar (eller solsemester) jag utsätter mig för sol i tex bar överkropp och kortbyxor så får jag jättemycket allergi/eksem. Det hela börjar under våren då jag får "pluttar" över armar o andra kroppsdelar som utsetts för sol. Sen om jag går i kortbyxor så torkar huden extremt mycket och blir torr, svullnar och spricker... speciellt i knäveck (aldrig i armveck). Stör jättemycket och gör jätteont... Har aldrig gått till läkare för detta. Har jag bara byxor på mig igen så försvinner utslagen på nån vecka och så fort jag tar av mig kommer dom tillbaka... Har haft detta sen jag var liten.
Vad kan det vara? och vad kan jag göra?

Eftersom Du haft Dina besvär sedan ungdomen så är det nog mest sannolikt att det trots allt är en variant av soleksem, dvs en ökad, "normal" känslighet för solen. Denna reaktion kan förstärkas av vissa läkemedel (vet ej ifall Du tar några mediciner regelbundet som smärtstillande, hjärtmediciner el dyl?). Vanligen drabbas ca 10-20% av Sveriges befolkning av soleksem, men det är vanligare hos kvinnor. Det viktigaste är att härda huden försiktigt, dvs i början bara sola 10-(20) minuter dagligen, för att sen öka på tiden succesivt. Det man absolut ska undvika är att vara "vintervit" och åka utomlands och starta med "totalsolning" hela dagar, då får Du absolut problem. Sola försiktigt, skydda huden med kläder eller solskydd, använd mjukgörande och vid eksemtendens dämpa med Hydrokortisonkräm från Apoteket.
Fungerar inte detta, så finns det även ovanliga, ljuskänsliga hudsjukdomar och i så fall får en hudläkare utreda Dig vidare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: