Ange ditt sökord

Annons:

Solallergi/-eksem?

Hej! Jag har en, vad jag tycker, ganska svår fråga. Varje sommar (eller solsemester) jag utsätter mig för sol i tex bar överkropp och kortbyxor så får jag jättemycket allergi/eksem. Det hela börjar under våren då jag får "pluttar" över armar o andra kroppsdelar som utsetts för sol. Sen om jag går i kortbyxor så torkar huden extremt mycket och blir torr, svullnar och spricker... speciellt i knäveck (aldrig i armveck). Stör jättemycket och gör jätteont... Har aldrig gått till läkare för detta. Har jag bara byxor på mig igen så försvinner utslagen på nån vecka och så fort jag tar av mig kommer dom tillbaka... Har haft detta sen jag var liten.
Vad kan det vara? och vad kan jag göra?

Eftersom Du haft Dina besvär sedan ungdomen så är det nog mest sannolikt att det trots allt är en variant av soleksem, dvs en ökad, "normal" känslighet för solen. Denna reaktion kan förstärkas av vissa läkemedel (vet ej ifall Du tar några mediciner regelbundet som smärtstillande, hjärtmediciner el dyl?). Vanligen drabbas ca 10-20% av Sveriges befolkning av soleksem, men det är vanligare hos kvinnor. Det viktigaste är att härda huden försiktigt, dvs i början bara sola 10-(20) minuter dagligen, för att sen öka på tiden succesivt. Det man absolut ska undvika är att vara "vintervit" och åka utomlands och starta med "totalsolning" hela dagar, då får Du absolut problem. Sola försiktigt, skydda huden med kläder eller solskydd, använd mjukgörande och vid eksemtendens dämpa med Hydrokortisonkräm från Apoteket.
Fungerar inte detta, så finns det även ovanliga, ljuskänsliga hudsjukdomar och i så fall får en hudläkare utreda Dig vidare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!