Ange ditt sökord

Annons:

Sol och sommar

Hej.
Jag undrar; vad betyder bränna sig? Att man som barn bränner sig kan det leda till hudcancer? Är det att man vid upprepade tillfällen bränt sig ordentligt, eller räcker det att man på sommaren blir röd/rosa på kinderna och någon gång på axlarna (lagt sig dagen efter oftast)?

Trots insmorning blir vårt barn röd på kinderna på sommaren (kan ju också vara värmeröd). Har inte bränt sig ngn annastans på kroppen som sagt, bara röd på kindknotor och axlar efter bad. Oftast bär hon t-shirt. Smörjer alltid på morgonen tjockt med barnsollotion mot UVA- och UVB-ljus. Och varierar sedan långärmat och långbent varannan dag. Innebär detta cancerrisk?

Det man menar med "bränt sig", betyder att huden blir röd några timmar till ett dygn efter solning. UVB-strålarna har då framkallat en inflammation i huden med skada på DNA och de pigmentbildande cellerna har inte hunnit bilda pigment som skydd. Kinder och axlar är utsatta områden som lätt blir brända. Jag tycker att du skyddar ditt barn på ett klokt sätt. Glöm ej att tänka på att man bör smörja in solskydd igen ett par gånger under dagen och alltid efter bad. "Water-resistent" betyder inte att solkräm finns kvar efter långvarigt bad.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: