Ange ditt sökord

Annons:

snustorr och blommig

Hej! Jag är en tjugoårig tjej. Min hy vållar mig mycket besvär. Hela ryggen är alldeles snustorr. Det gör ont att röra armarna bakåt. Detta trots att jag smörjer in mig ofta (2-4ggr per dag). Har börjat använ´da vegetabiliska oljor för vanlig mjukgörande (caress) funkade inte bra. Jag har också röda lite kakiga fläckar över stora delar aV ryggen, armarna, magen och låren. om jag kliar blir blommorna på låren liksom vätskefyllda. Men på de eksemen verkar kortisonet funka hyfsat, det lindrar klådan och dämpar färgen. Men på ryggen och armarna verkar det annorlunda. Det är både små och stora fläckar som blossar upp, särskilt när jag svettas eller duschar (vilket sker ofta eftersom jag idrottar ca 5 ggr i veckan). Jag upplever inte att jag fjällar mycket (alltså i proportion till hur torr jag är) Är även mkt känslig mot solen. jag bränner mej sällan men brunfärgen jag får flagnar av i fläckar och då händer det att jag nästa gång bränner de vita fläckarna. Vad kan jag ha för fel? Jag funderade på psoriasis, men har läst lite om det och tycker inte att symptomen stämde jättebra. Äter p-piller sen ett år tillbaka och jag upplever att jag har fått större problem,(men är inte helt säker) även om jag alltid varit känslig och haft atopiska eksem. *När jag har gått till läkare har det inte sett så farligt ut, men på sista tiden(sommaren) har problemet varit beständigt. Tacksam för svar

Svar till signaturen Liselott.
Du skriver att du haft atopiskt eksem, det är sannolikt det som nu kommit tillbaka. Har man haft atopiskt eksem som barn är risken faktiskt 40-60 % att man får tillbaka någon form av eksem i tidig vuxen ålder. Förutom eksem har man ofta mycket torr "snustorr" hud över rygg och armar. Man måste hela tiden smörja sig med mjukgörande, det är det enda som motverkar torr hud. Du beskriver vidare att det blossar upp kliande utslag i samband med svettning och dusch. Detta kan vara så kallad fysikalisk (kolinergisk) urticaria d,v.s. nässelutslag som kommer av fysikalisk påverkan, en reaktionstyp som är mer vanligt hos dem som har atopiskt eksem. Pröva med antihistamin t.ex Clarityn före dusch eller ansträngning och se om det hjälper.
Om man solat och sedan denna solbränna fjällar av är huden alltid litet extra känslig där och blir lätt bränd.
P-piller har inget med dina problem att göra.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 4 augusti, 2001 Publicerad: 4 augusti, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: