Ange ditt sökord

Annons:

Smutsig hud

Min sambo är 28 år och har väldigt stora, svarta porer på näsan och under ögonen. Han får finnar i ansiktet men framförallt på resten av kroppen. Förutom de normala ställena får han finnar på ben, skinkor, armar och händer. Vi tycker båda detta är mycket märkligt eftersom finnarna kommer på de mest märkliga ställen. Han tvättar sig noga i ansiktet och använder Stioxyl. Om han klämmer ut alla pormaskar på näsan och tvättar sig noga ser det bra ut men redan nästa dag är de tillbaka. Vi äter mager mat med mycket frukt och grönsaker och han provade under en period att undvika mjölkprodukter, utan resultat. Det är ju inte så roligt att alltid se “grå” och ofräsch ut i ansiktet. Vi funderar på om det kan ha något att göra med magen. Han går på toa 4-6 gånger per dag. Vad tror du? Kan det vara något annat än acne och vad kan man göra åt denna massproduktion av talg?
Mvh Malin

Svar till signaturen Malin
Om man har acne vid 28 års ålder bedöms detta som en "sen" eller "vuxen" acne. Ibland kan man då ha acne på ovanliga ställen såsom skinkor, lår ljumskar och armhålor. Däremot är det ovanligt med acne på armar och händer. I de flesta fall finns ärftliga faktorer som spelar roll. Om din sambo har avföring 4-6 gånger per dag så är detta inte normalt. Det bör utredas vidare. Vid inflammatoriska tarmsjukdomar såsom ulcerös colit och Chron´s sjukdom kan man ha acneliknande förändringar i huden.
Själva pormaskarna kan man inte ta bort, men de kan minska i aktivitet genom behandling med A-vitamin syra lokalt eller Roaccutan (se tidigare frågor och svar om denna medicin).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 20 april, 2002 Publicerad: 20 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: