Ange ditt sökord

Annons:

‘Smutsfläckar’ och psoriasis

Som liten fick jag en pigmentförändring på ryggen, ca 3 x 7 cm. Kanterna är ojämna och fläcken i sig är ojämn, det ser mer ut som samlade fläckar i en större fläck, ungefär som en smutsfläck. Den är väldigt ljus till färgen. Jag har liknande fläckar på utsidan av armvecken och knävecken, jag har haft dem sedan småbarnsåldern.
Nu under sommaren har jag börjat få ytterligare fläckar i armhålan samt på magen.

Jag läste att man kan få förändringar av hormonet i p-piller. Jag har gjort ett uppehåll med p-piller under något år innan jag började igen i vintras. Dock äter jag samma typ av minipiller nu som jag gjort tidigare, då utan att märka av någon hudförändring.

I övrigt har jag ljus hudtyp, blir lätt röd i solen. De senaste åren har jag dock fått lite tåligare hud, men jag måste fortfarande använda solskydd med hög faktor. Jag har också fräknar i ansikte, armar, axlar och bröstkorg, jag tycker att de har blivit fler nu under se senaste åren. Jag har också en lätt psoriasis, är dock utan utslag största delen av året.

Jag hoppas att jag kan få reda på vad det är för förändringar jag har. Om de blir fler/större av solen har jag ett litet problem då psoriasisen blir bättre av just sol.

Hej!
Det du beskriver kan vara många saker, tex Cafe-au-laitfläckar vilka är ofarliga, ljusbruna upp till handflatestora fläckar. Melasma brukar oftast sitta i ansiktet, så det låter mindre troligt att detta rör sig om melasma.
Du har en svår situation eftersom du pga hudtypen bör vara väldigt restriktiv med solstrålarna, men samtidigt har nytta av dem mot din psoriasis.
Du bör diskutera bästa behandling med behandlande läkare (hud/reumatolog).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!