Ange ditt sökord

Annons:

‘Smutsfläckar’ och psoriasis

Som liten fick jag en pigmentförändring på ryggen, ca 3 x 7 cm. Kanterna är ojämna och fläcken i sig är ojämn, det ser mer ut som samlade fläckar i en större fläck, ungefär som en smutsfläck. Den är väldigt ljus till färgen. Jag har liknande fläckar på utsidan av armvecken och knävecken, jag har haft dem sedan småbarnsåldern.
Nu under sommaren har jag börjat få ytterligare fläckar i armhålan samt på magen.

Jag läste att man kan få förändringar av hormonet i p-piller. Jag har gjort ett uppehåll med p-piller under något år innan jag började igen i vintras. Dock äter jag samma typ av minipiller nu som jag gjort tidigare, då utan att märka av någon hudförändring.

I övrigt har jag ljus hudtyp, blir lätt röd i solen. De senaste åren har jag dock fått lite tåligare hud, men jag måste fortfarande använda solskydd med hög faktor. Jag har också fräknar i ansikte, armar, axlar och bröstkorg, jag tycker att de har blivit fler nu under se senaste åren. Jag har också en lätt psoriasis, är dock utan utslag största delen av året.

Jag hoppas att jag kan få reda på vad det är för förändringar jag har. Om de blir fler/större av solen har jag ett litet problem då psoriasisen blir bättre av just sol.

Hej!
Det du beskriver kan vara många saker, tex Cafe-au-laitfläckar vilka är ofarliga, ljusbruna upp till handflatestora fläckar. Melasma brukar oftast sitta i ansiktet, så det låter mindre troligt att detta rör sig om melasma.
Du har en svår situation eftersom du pga hudtypen bör vara väldigt restriktiv med solstrålarna, men samtidigt har nytta av dem mot din psoriasis.
Du bör diskutera bästa behandling med behandlande läkare (hud/reumatolog).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: