Ange ditt sökord

Annons:

Smultronmärke

Min son har ett smultronmärke i pannan. Själva märket är inte så stort, ca 4*4mm men runt märket är det en rodnad, vad beror denna rodnad på?
Har på nätet varit i kontakt med människor som påstår att de har kvar sina smultronmärken i vuxen ålder. Ska inte smultronmärken växa bort?

(Fick aldrig svar vad hans rodnad kan bero på? Märket kom när han var ca 1-2 månader och har efter det växt. Skulle vara tacksam om ni kan svara på vad denna rodnad beror på?)

Det finns olika typer av kärlförändringar hos barn. Vanligast är smultronmärken som finns hos 1-2 % av nyfödda. Smultronmärken i sin tur kan se mycket olika ut, ibland vara mörkt röda, ibland blåskimrande eller enbart hudfärgade. De flesta smultronmärken försvinner men ibland kan delar finnas kvar, det är helt riktigt. Förutom smultronmärken finns kärlmissbildningar av olika slag och dessa försvinner inte. Ofta sker en sammanblanding av dessa olika förändringar. Jag kan inte svara på vad rodnaden runtom förändringen beror på, möjligen kan det vara olika kärlkomponenter i olika delar av smultronmärket eller så är det någon annan typ av kärlförändring.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 19 januari, 2004 Publicerad: 19 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: